Društvo

Đerlek: Sigurno će sutra biti novih mera, sa postojećim stanjem i merama ne možemo čekati septembar

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

23/08/2021

-

18:34

Đerlek: Sigurno će sutra biti novih mera, sa postojećim stanjem i merama ne možemo čekati septembar
Đerlek: Sigurno će sutra biti novih mera, sa postojećim stanjem i merama ne možemo čekati septembar - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Pixabay, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da će se na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba odlučivati o novim merama, ali nije precizirao o čemu će se tačno razgovarati. On je ponovo apelovao na građane da se vakcinišu jer ćemo u suprotnom, kaže, ulaziti iz talasa u talas, godinama.

Mirsad Đerlek je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da će Krizni štab na sutrašnjoj sednici sigurno doneti nove mere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim merama ne možemo čekati septembar. 

"Skoro svaki dan se razgovara o više tema i sačekaćemo sutra da završi Krizni štab i biće javnost blagovremeno obaveštena", naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Delta soj dominantan u Srbiji 

Govoreći o eventualnom uvođenju kovid propusnica, Đerlek je rekao da se mora naći "modus i način" da se zaustavi širenje virusa jer je delta saj dominantan u Srbiji.

"Iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da nisu prošle dobro ako je bio dominantan delta soj. Jedan od načina da smanjimo štetu je uvođenje kovid propusnica. Mnogi kažu da je to diskriminacija, ali ako dodamo da na neku svečanost ili događaj može ući pacijent koji pokaže potvrdu da je imao kovid ili uradio antigenski tekst, to ne možemo nazvati diskriminacijom", smatra Đerlek.

Ne razumem šta čekamo

Često pita sebe, kaže, šta još treba da se desi da shvatimo koliko smo u ozbiljnoj situaciji, "i čovečanstvo i mi u Srbiji".

"Ako u bolnicama imamo preko 90 odsto nevakcinisanih, ako na respiratoru imamo nevakcinisane, oni zauzimaju 95 odsto, oni koji umiru su iznad 95 odso nevakcinisani, ne razumem šta čekamo i zašto oklevamo. Moramo svi shvatiti da vakcina nema alternativu. Ako budemo neodgovorni, imaćemo ozbiljno stanje u kom ćemo gubiti ljudske živote bespotrebno i produžiti ovu agoniju na mnogo više godina. Ako želimo da se vratimo normalnom životu, moramo biti odgovorni prema sebe ostalima i vakcinisati se", poručuje Đerlek.

Ukazuje da je u uzrastu od 18 do 30 godina vakcinisano oko 23 odsto stanovštva dodajući da se moraju naći modeli kako motivisati te ljude da se vakcinišu.

"Apeli i ono što smo dosad radili, podsticaji nisu dali rezultate, mislim da sa tim ljudima treba razgovarati, držati tribine, edukovati ih, mislim da će dati više rezultata", napominje državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ipak, poručuje, predaje neće biti jer se mora doći do nivoa od 65 do 70 odsto, što, kaže, garantuje "čvrst bedem i realnu šansu" da dođemo do kolektivnog imuniteta.

Svadba sa 1.250 gostiju

Prema njegovim rečima, najviše problema sa brojem novozaraženih ima u onim mestima gde je slaba komunikacija i slaba aktivnost lokalne samouprave. Kao primer naveo je opštinu Tutin, gde je nedavno organizovana svadba sa 1.250 gostiju.

"Bez poštovanja mera i masovne vakcinacije ne možemo se nadati dobrom i jednostavnom rešenju. Ići ćemo iz talasa u talas dok se ne budemo prizvali svesti i vakcinisali u dovoljnom broju", poručuje Đerlek.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, državni sekretar Ministarstva zdravlja podseća da je Krizni štab jasno definisao ko su prioritetne grupe koje treba da prime vakcinu. Dodaje da se štab, takođe, i ogradio porukom da svi oni koji žele da prime treću dozu, mogu to uraditi na dobrovoljnoj bazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija