Društvo

Potvrđeno za Euronews Srbija: Sednica Kriznog štaba zakazana za sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2021

-

13:44

Potvrđeno za Euronews Srbija: Sednica Kriznog štaba zakazana za sutra
Potvrđeno za Euronews Srbija: Sednica Kriznog štaba zakazana za sutra - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa zakazana je za sutra, 24. avgust, u 16 časova, potvrdio je za Euronews Srbija član Kriznog štaba dr Mijomir Pelemiš.

Neodovoljan odziv na vakcinaciju jedna je od tema o kojoj će se raspravljati na ovoj sednici, najavljeno je prethodnih dana. U Srbiji je preporučena vakcinacija dece protiv virusa korona starije od 12 godina, ali se ona za sada obavlja sporadično. Mnogi domovi zdravlja pozivaju roditelje da dovedu decu na imunizaciju, ali ni apeli pedijatara nisu pomogli.

Epidemiolozi strepe da bi sa početkom nove školske godine nezaštićena deca, ali i nastavnici mogli da ubrzaju prenošenje virusa. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis direktorima škola da se "snažno preporučuje" vakcinacija dece, kako bi nastava u narednoj školskoj godini počela u klupama. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za Euronews Srbija da je samo jedan odsto dece vakcinisano i da roditelji koji ne vakcinišu decu odlučuju se za virus.

Tačno je da su deca u prethodnih 18 meseci epidemije imala blažu kliničku sliku kovida 19 i ako se zaraze. Međutim, brinu podaci iz dečjih bolnica koji kažu da ima dosta mališana koji završavaju u bolnicama zbog post kovid stanja.

Bilo je primera da su kompletne porodice zaražene virusom korona, da deca nemaju simptome infekcije ili imaju blažu kliničku sliku i kada roditelji pomisle da je sve prošlo, dešava se da kod mališana krene temperatura, bolovi u stomaku, glavobolje... 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija