Društvo

Sednica kriznog štaba u utorak: Koje su dve ključne teme?

Komentari

Autor: Telegraf, Euronews Srbija

22/08/2021

-

23:36

Sednica kriznog štaba u utorak: Koje su dve ključne teme?
Sednica kriznog štaba u utorak: Koje su dve ključne teme? - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana u utorak u Palati Srbije, saznaje Telegraf.rs.

Jedna od tema na sednici biće kako povećati stepen vakcinacije, ali i kako zauzdati delta soj koji je zarazniji od svih. Na kliničarima je i da objasne zašto među obolelima ima i onih koji su već preležali koronu, kao i onih koji su vakcinisani.

Medicinski deo štaba je saglasan da je četvrti talas koronavirus počeo pre septembra kada je očekivan i da su za njega krivi letovanja i slavlja. 

Kako je izvor otkrio za taj portal "radno vreme ugostiteljskih objekata nije sporno ako se u njima poštuju mere. Inspekcija mora da radi svoj posao".

U Srbiji je u protekla 24 sata na koronavirus testirano 8.101 osoba, a od toga je registovano 1.242 novozaraženih. Od posledica bolesti preminulo je osam osoba.  juče je registrovano 1.510 novozaraženih.

Sporadična vakcinacija dece u Srbiji

Nedovoljnan odaziv na vakcinaciju jedna je od tema o kojoj će raspravljati Krizni štab. U Srbiji je preporučena vakcinacija dece protiv virusa korona starije od 12 godina, ali se ona za sada obavlja sporadično. Mnogi domovi zdravlja pozivaju roditelje da dovedu decu na imunizaciju, ali ni apeli pedijatara nisu pomogli.

Epidemiolozi strepe da bi sa početkom nove školske godine nezaštićena deca, ali i nastavnici mogli da ubrzaju prenošenje virusa. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis direktorima škola da se "snažno preporučuje" vakcinacija dece, kako bi nastava u narednoj školskoj godini počela u klupama. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za Euronews Srbija da je samo jedan odsto dece vakcinisano i da roditelji koji ne vakcinišu decu odlučuju se za virus.

Tačno je da su deca u prethodnih 18 meseci epidemije imala blažu kliničku sliku kovida-19 i ako se zaraze. Međutim, brine podaci iz dečjih bolnica koji kažu da ima dosta mališana koji završavaju u bolnicama zbog post kovid stanja.

Bilo je primera da su kompletne porodice zaražene virusom korona, da deca nemaju simptome infekcije ili imaju blažu kliničku sliku i kada roditelji pomisle da je sve prošlo, dešava se da kod mališana krene temperatura, bolovi u stomaku, glavobolje... 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija