Društvo

Državljanin Srbije koji ne planira da se evakuiše iz Avganistana: Talibani su brzo sve pregazili

Komentari

Autor: B92.net

24/08/2021

-

13:09

Državljanin Srbije koji ne planira da se evakuiše iz Avganistana: Talibani su brzo sve pregazili
Dan nezavisnosti Avganistana - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu nakon povlačenja trupa SAD, a države širom sveta već danima evakuišu svoje građane iz ove države. Kada su u pitanju srpski državljani, do sada ih je evakuisano troje - dva mladića su stigla u Srbiju, dok je još jedna žena trenutno u Kazahstanu.  Ipak, ovo nisu svi srpski državljani iz Avganistana - jedan od njih je i Viktor Urošević, koji radi kao medicinski koordinator bolnice "Emergency NGO" u gradu Laškar Gah, koji je takođe pod talibanskom vlašću.

"Ne planiram da se evakuišem i nisam nikoga kontaktirao povodom evakuacije. Ostajem ovde", rekao je Urošević za portal B92.net.

U Avganistan je, kaže, došao kako bi se oprobao u mirovnoj misiji, na preporuku prijatelja koji je takođe iz Srbije.

"Prvo sam bio u Kabulu dve godine, a onda su me postavili za koordinatora u Helmandu, i tu sam već godinu i par meseci. Sviđa mi se ovde, pronašao sam se", ističe Urošević.

"Ne očekujemo drastične promene"

Video je, tokom svog boravka u Avganistanu, dosta civilnih žrtava zbog sukoba koji su vođeni. Naglašava da je i tokom boravka trupa iz SAD i Velike Britanije u Avganistanu, kao i tokom njihovog povlačenja, primetio eskalaciju nasilja.

Kada je u pitanju trenutna situacija u Laškar Gahu, Urošević kaže da je tamo "neobično mirno". 

"Očekujemo da ovde više neće biti nekih drastičnih promena. Sada je na severu problem, oko Panšir doline. Tu očekujemo borbe u sledećih par dana. Ako ne dođe do mirnog rešenja, u šta sumnjam. To pratimo, ali na jugu zemlje je mirno", dodao je.

Provincija Helmand, u kojoj se Laškar Gah nalazi, jedna od najradikalnijih u Avganistanu, kaže Urošević, dodajući da se, na primer, ni pre ove situacije žene nisu mogle videti napolju bez burke.

"Talibani su brzo sve pregazili"

Navodi da se čitavo preuzimanje grada desilo munjevito, i da je čitav Avganistan brzo osvojen, iako se nije očekivalo osvajanje velikih gradova za koje su Talibani obećali da ih neće dirati.

"Laškar Gah, gde sam ja, prvi je veliki grad koji je direktno napadnut. Talibani su za pet dana ušli u grad, i pored tri prstena obezbeđenja vladinih snaga. Brzo su sve pregazili", rekao je, dodajući da su u provinciji Helmand talibani živeli zajedno sa ostalima, pa je i to jedan od faktora zašto je tako brzo došlo do promene.

Od kako je krenula ofanziva talibana, pa sve do 13. avgusta, grad je bio potpuno blokiran, objašnjava Urošević.

"Vodile su se žestoke borbe, ljudi su bežali iz grada. Avioni su bombardovali, helikopteri takođe. Da, zaista je to bila ratna zona", rekao je.

Sada su stvari malo drugačije - prodavnice i marketi rade, a putevi u Laškar Gahu su otvoreni.

Komentari (0)

Srbija