Društvo

Direktorka kovid bolnice u Batajnici za Euronews Srbija: Očajni smo, ako se ovako nastavi bićemo puni za nedelju dana

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/08/2021

-

10:30

Direktorka kovid bolnice u Batajnici za Euronews Srbija: Očajni smo, ako se ovako nastavi bićemo puni za nedelju dana
Direktorka kovid bolnice u Batajnici za Euronews Srbija: Očajni smo, ako se ovako nastavi bićemo puni za nedelju dana - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Kovid bolnici u Batajnici situacija je sve teža, trenutno je na lečenju 440 pacijenata, kaže direktorka te zdravstvene ustanove prof. dr Tatjana Adžić Vukičević i dodaje da su u poslednja 24 sata imali 47 prijema. 

On je za Euronews Srbija naglasila da će, ukoliko se nastavi ovakav trend, bolnica biti puna za nedelju dana.

"Situacija je sve teža i teža. Na bolničkom lečenju najviše imamo mladih, nevakcinisanih. Među njima ima i naših kolega (zdravstvenih radnika). Očajni smo i veoma zabrinuti", rekla je Adžić Vukičević.

U Kovid bolnici u Batajnici je trenutno na lečenju 440 ljudi. Na respiratoru (intubirano) je 30 pacijenata, a na odeljenju intenzivne nege 60 bolesnika.

Adžić Vukićević je naglasila da su se, nakon njenog poslednjeg apela za vakcinaciju, zdravstveni radnici u kovid bolnici Batajnici vakcinisali u velikom broju. 

"Zdravstveni radnici u Batajnici su se odazvali u velikom broju na vakcinaciju. Govorim samo za Batajnicu, za ostale zdravstvene ustanove ne znam", navela je ona.

Batajnica pre nedelju dana

Pre samo nedelju dana u Kovid bolnici u Batajnici na lečenju je bilo oko 250 kovid bolesnika. Za sedam dana skoro je dupliran broj pacijenata. Kapaciteti te zdravstvene ustanove su 930 bolničkih postelja.

Prošle nedelje ministar zdravlja Zlatibor Lončar imao je sastanak sa direktorima kovid bolnica gde su napravili plan rada za tri nedelje.  

Tanjug/Nikola Anđić

Kovid bolnica u Batajnici

"Cilj nam je da što duže izdržimo sa postojećim kovid bolnicama, kako bi ostale bolnice bile u redovnom režimu i lečile pacijente koji boluju od nekih drugih bolesti", naveo je tada ministar.

Osim kovid bolnice u Batajnici, pacijente prima i kovid bolnica u Kruševcu čiji je kapacitet 500 postelja, a sve je spremno da počne sa radom i novoizgrađena kovid u Novom Sadu sa 600 kreveta.

Epidemiološka situacija

U Srbiji se broj zaraženih virusom korona povećava iz dana u dan. Na poslednjem preseku, juče u 15 sati, bilo je 2.314 zaraženih virusom korona u poslednja 24 sata. U tom periodu testirano je  12.506 ljudi. Umrlo je devet pacijenata.

U bolnicama je 1.101 pacijenata, od čega na respiratoru 74.

Lekare posebno zabrinjava što je u Srbiji dominantan delta soj koji se brzo širi. Vakcina ima dovoljno, ali je "splasnulo" interesovanje za imunizaciju. Kompletno je vakcinisano tek nešto više od 50 odsto odraslog stanovništva. 

Veliko interesovanje trenutno vlada za treću dozu vakcina. ONi koji su se vakcinisali sa dve doze, voljni su da "zavrnu rukav" i treći put kako bi pojačali imunitet.

Do juče je buster dozu primilo oko 120.000 građana. Građani kao treću dozu mogu da biraju koju će vakcinu. Mogu da prime istu kao prve dve doze, ali i da kombinuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija