Društvo

Na sednici Skupštine Grada usvojeni urbanistički planovi: Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2021

-

15:22

Na sednici Skupštine Grada usvojeni urbanistički planovi: Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta
Marko Stojčić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine Grada Beograda na današnjoj usvojili su više planskih dokumenata, a među njima je najvažniji plan detaljne regulacije za Linijski park koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da se ide ka tome da čitav Beograd bude pokriven planskom dokumentacijom i da svako na svojoj parceli zna šta je moguće izgraditi, kao i da Grad može da izgradi infrastrukturu, te objekte javne namene.

"Sve što je potrebno da ovo bude jedan od najlepših gradova na svetu. Plan Linijskog parka je najznačajniji plan koji se tiče uređenja javnog prostora. To će postati urbana Ada Ciganlija, a čitav prostor biće ozelenjen", naveo je Stojčić na sednici gradskog parlamenta.

On je rekao i da će, osim travnatih uređenih površina, u tom prostoru biti i šetalište, biciklističke staze i više tačaka sa javnim objektima, poput muzičke akademije, sportskih terena i dečjih igrališta.

Park će se rasprostirati do Pančevačkog mosta, gde će se u narednim godinama nastaviti ozelenjavanje, naglasio je Stojčić.

Ada Huja kao urbana uma

"Ada Huju ćemo proglasiti javnom zelenom površinom, odnosno urbanom šumom. Uključujući čitav potez od Ade Ciganlije preko Sajma koji će se rekonstruisati, pa pored Beograda na vodi, pored parka u Karađorđevoj ulici, Linijskog parka i Ade Huje imaćemo ozbiljan zeleni bedem koji će pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu", rekao je Stojčić.

Podsetio je da je 55 mladih izradilo idejno rešenje za čitav taj prostor, podeljen u 10 celina i izrazio očekivanja da će ove godine krenuti radovi u prvoj i drugoj celini, u delu od Beton hale zaključno sa Sportskim centrom "25. maj".

"Naredne godine počećemo radove u ostalim celinama, a da bi se to desilo ove godine mora da se sprovede javna nabavka za izradu projektne dokumentacije", dodao je Stojčić.

On je naglasio da je važan i plan Kosančićevog venca, jer se njime, kaže, razrešavaju mnoga bitna pitanja ove kulturno-istorijske celine.

"Nema narušavanja kulturnog nasleđa"

Kako je rekao, jedan od najvažnijih uslova koji sadrži taj plan je da nema narušavanja kulturnog nasleđa, te da nema ničega što bi se eventualno gradilo i ugrozilo ovu kulturno-istorijsku celinu.

Stojčić je naveo da je tim planom omogućeno proširenje prostora uz Velike stepenice i da je dodatno obrađena parcela gradske galerije na Kosančićevom vencu.

On je rekao i da će zahvaljući planu detaljne regulacije Prvomajske ulice, taj deo postati jedna važna gradska saobraćajna površina koja povezuje deo od Altine prema starom jezgru Zemuna i centru Beograda.

"Posebno će radovati stanovnike koji žive u naselju Slanci što konačno imamo planski razrešeno i to pitanje. Tu se misli na nedostajuću infrastrukturu koja treba da se izgradi, kao i ostali javni objekti", rekao je Stojčić.

Na današnjoj sednici gradskog parlamenta usvojen je i plan detaljne regulacije nastavka Ulice Dimitrija Tucovića na Čingrijinu.

To predviđa proširenje Čingrijine ulice kako bi se saobraćaj iz Dimitrija Tucovića preusmerio prirodnim nastavkom u Čingrijinu i spojio sa Bulevarom kralja Aleksandra, precizirao je Stojčić.

Dodao je da će se time smanjiti pritisak na bočne ulice, kao i na Batutovu ulicu.

 

Komentari (0)

Srbija