Društvo

Stojčić: Za tri meseca počinje izgradnja prve linije metroa u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

16:52

Stojčić: Za tri meseca počinje izgradnja prve linije metroa u Beogradu
Marko Stojčić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Radovi na izgradnji depoa u Makiškom polju počeće za tri meseca, čime će otpočeti izgradnja prve linije beogradskog metroa, koja bi trebala da bude završena do 2028. godine, izjavio je danas glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

On je za Tanjug televiziju rekao da se trenutno u prestonici radi na više projekata, te da se očekuje da do kraja godine Beograd dobije novu autobusku stanicu, kada će uslediti, kaže, i radovi na železničkoj stanici na Novom Beogradu u bloku 42.

"Imaćemo dve glavne stanice, jednu na Novom Beogradu, drugu u centralnoj zoni, odnosno Beograd centar", rekao je Stojčić.

Grad Beograd objavljuje poziv za javni uvid u plan generalne regulacije šinskih sistema na teritoriji grada kojim se, pored metroa i BG voza, predviđa i širenje tramvajske mreže za 42 kilometra, a Stojčić podseća da je to plan koji se odnosi na čitav grad.

"Na generalan način uređuje, pre svega, trase metroa, osim za prvu liniju, koja je detaljno razrađena", navodi Stojčić i dodaje da šinski sistem ima za cilj da se veliki broj automobila koji su unutar šire centralne zone, obesmisli.

Tanjug/Ministarstvo finansija

 

 

Kako kaže, na taj način će se oko 650.000 automobila, koliko ih danas ima u Beogradu, "manje videti".

"I ono što je važno je da će se brzina putovanja prepoloviti. Svaki projekat nas pomera za jednu stepenicu napred u smislu boljeg funkcionisanja grada", ističe Stojčić.

Druga linija metroa bi trebalo da bude gotova 2030. i paralelno s tim će se nastaviti razrada treće linije, kaže Stojčić koji očekuje da će do kraja izgradnje druge linije biti gotov čitav tramvajski sistem i sistem BG voza.

Na pitanje kada će biti gotova obilaznica oko Beograda kod Bubanj potoka, glavni beogradski urbanista navodi da se ona radi, ali da ne može da precizira termin završetka radova.

"Ali očekujemo do kraja sledeće godine da sve bude potpuno funkcionalno", rekao je Stojčić.

Kaže i da je pored metroa, koji je, naglašava, najznačajniji projekat države, značajan i Linijski park, te da će se planski dokument već 30. avgusta naći pred odbornicima Skupštine grada.

"Nakon toga kreće izgradnja za koje je zaduženo Zelenilo Beograd, kada će se potpuno transformisati centralna gradska zona u smislu zelenila. I Ada Huja treba da se pošumi i postane urbana šuma u okviru grada", kaže Stojčić.

Komentari (0)

Srbija