Društvo

Zašto novi talas korone posebno pogađa mlade: U bolnicama ih je sve više, a zabeleženi su i smrtni slučajevi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/09/2021

-

18:15

Zašto novi talas korone posebno pogađa mlade: U bolnicama ih je sve više, a zabeleženi su i smrtni slučajevi
Zašto novi talas korone posebno pogađa mlade: U bolnicama ih je sve više, a zabeleženi su i smrtni slučajevi - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Pexels, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Novi talas virusa korona ponovo puni bolnice. Lekari kažu da je sada više mladih koji su bolničkom lečenju nego ranije, a da među njima skoro 90 odsto nije vakcinisano. Trenutno je u kovid bolnicama više od 1.500 pacijenata.

U Kliničkom centru Vojvodina nedavno je umro mladić u ranim tridesetim godinama, koji pre infekcije nije imao hronične bolesti, ali nije bio vakcinisan.

U Kruševačkoj bolnici umrla je trudnica (31) iz Vlasotinca od posledica kovida-19, koja takođe nije bila vakcinisana. 

Bitku sa koronom izgubio je i mladić od 22 godine koji nije bio vakcinisan i nije imao neko hronično obolenje. 

Prethodna iskustva sa virusom korona pokazala su da mladi obično prolaze sa lakšom kliničkom slikom, da uglavnom nemaju komplikacija, ali lekari upozoravaju da zbog velikog broja inficiranih virus pronalazi i one koji i ne znaju da imaju "Ahilovu petu".

Kliničari u bolnicama videli su svakakve situacije. Imali su mladog inficiranog muškarca koji je završio na respiratoru, jer je bio u kontaktu sa detetom koje je imalo ovčije boginje. Sudar dva virusa izazvao je ozbiljne komplikacije. I to nije jedini primer.

Mladi u bolnici uglavnom nevakcinisani

Državni rekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je među zaraženima koji završe na bolničkom lečenju između 80 do 90 odsto nevakcinisanih.

"To su uglavnom mladi ljudi, više je muškaraca nego žena. Delta virus, koji je sada dominantan u Srbiji, napada mlade nevakcinisane ljude", kaže Đerlek za Euronews Srbija.

profimedia

 

On je naveo da je među mladima dosta onih koji su zaraženi, imaju blažu kliničku sliku, ali infekciju prenesu i u svoju porodicu.

"Imamo sada čitave porodice koje su na bolničkom lečenju", pojašnjava on.

Delta soj virusa korona širi se mnogo brže od virusa koji je krenuo iz Vuhana, ali i od "britanske varijante virusa". Kod divljeg virusa iz Vuhana jedan zaražen inficirao je u proseku još dve osobe, kod "britanskog" četiri, a kod delta soja jedna inficirana osoba može da zarazi i do osmoro ljudi. 

U Batajnici u intenzivnoj nezi i mladi 

Mladi danas najviše koriste društvene mreže, a tamo su protivnici vakcinacije najaktivniji. Društvene mreže su poligon gde se šire poluistine, često i lažne informacije koje mogu da zbune mlade ljude.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je nedavno da će kapaciteti te bolnice biti popunjeni za nedelju dana ukoliko ovim tempom nastavi da raste broj zaraženih.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Najviše zabrinjava što je na intenzivnoj nezi oko 60 pacijenata kao i to što je intubiranih pacijenata sada osam puta više nego 1. avgusta. Radi se o mladim muškarcima između 20 i 30 godina, pa muškarcima starim između 40 i 50 godina", rekla je Adžić Vukičević  za RTS.

Ignorisanje postojanja virusa

Vakcinacija čitave populacije u Srbiji ne ide željenom dinamikom. Građanima su na raspolaganju vakcine protiv virusa korona četiri proizvođača, ali je od polovine janura do danas vakcinisano tek oko 52 odsto odraslog stanovništva. Najažurniji su bili stariji sugrađani, stariji od 65 godina gde je odziv za vakcinaciju oko 70 odsto.

Na vakcinalnim punktovima najmanje su se mogli videti mladi od 18 do 30 godina. U toj starosnoj grupi vakcinisano je tek oko 20 odsto. Zbog toga su oni danas najbrojniji u kovid ambulantama.

"U ovom talasu više obolevaju mladi zato što nisu vakcinisani i zbog toga što ignorišu postojanje virusa", kaže za Euronews Srbija virusolog prof. Tatjana Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata testirano 16.449 osoba, od čega je pozitivno njih 4.103. Od posledica bolesti kovida 19 preminulo je 19 osoba. Na respiratorima se nalazi 110 pacijenta.

To je drastičan skok broja obolelih u danu, jer je samo juče u Srbiji registrovano 2.800 novih slučaja koronavirusa, a preminula je 21 osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija