Društvo

"Zatvore bašte, a onda buka dolazi iz lokala, nema razlike": Beograđani kažu nova uredba nije mnogo promenila situaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2021

-

13:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je nova uredba, kojom se ograničava puštanje muzike u baštama i na terasama ugostiteljskih objekata uveče posle 22 sata radnim danima i posle 23 sata vikendom, Beograđani koji su učestvovali u anketi Euronews Srbija ukazju da se situacija, ipak, nije mnogo promenila. Vlasnici restorana, kažu, zatvore bašte i terase, ali onda širom otvore pozore, dok muziku sa splavova, koji ne podležu ograničanju, "i onako čuje pola grada".

Sa druge strane, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kažu da je tokom prethodne dve noći bilo po 200 kontrolola i da se pokazalo da ugostelji poštuju ove odluke, a na prigovore građana kaže da je ih razume ali i da očekuje da će oni uspeti da se naviknu na trenutnu situaciju.

"Imamo 12 zona koje su u proteklom periodu bile pod većim pritiskom i većim brojem žalbi sugrađana zbog buke. Međutim, nemam nikakvu dilemu da li je ova odluka dobra i verujem da će se vremenom ljudi navići na ovu situaciju", rekao je Radojičić.

Međutim, izjave iz Grada ne znače mnogo Beograđanima, pre svega stanarima koji žive na opštinama Stari grad i Novi Beograd, koji inače i jesu poznati po velikom broju restorana i kafića. Oni za Euronews Srbija kažu da u njihovim ulicama nema tišine ni nakon 22 sata.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Snežana Šundić Vardić iz Bloka 23 kaže za Euronews Srbija da nova uredba nije donela tišinu njenoj ulici i da, uprkos poštovanju, ugositelji su uspeli da "pronađu rupu" koja im omogućava da nesmetano nastave sa poslom na štetu onih koji nisu u lokalima.

"Uredba je donešena za terase i bašte, međutim imamo kafiće, koji su ovde kod nas preko puta našeg bloka i koji sve zatvore napolju, ali unutar objekta se održavaju žive svirke i žurke. Onda oni otvore prozore i svi čujemo glasnu muziku", kaže ona i dodaje da ne zna koliko će zapravo nova uredba imati pravog efekta. 

Isti problem imaju i stanovnici Cetinjske ulice u centru, koji su letos dobili presudu protiv Grada za nečinjenje u sprečavanju buke iz obližnjih kafana. Međutim, kako kažu, sa problemom buke nastavalju da se suočavaju i dalje pa su pomoć pokušali da dobiju od komunalne milicije.

Biljana Metlaš iz ove ulice objašnjava za Euronews Srbija da ova uredba stanarima ništa ne znači i da su njima potrebna konkretna rešenje.

"I dalje imate buku koja dolazi iz lokala koji rade zatvorenom prostoru. Mi smo sinoć kontaktirali komunalnu miliciju i zamolili ih da nam objasne i protumče nove odluke, jer se glasne žurke čuju i kada zatvore bašte. Gotovo je isto kao kao kada su one otvorene. Samo nam je rečeno da prema novoj odluci muzika ne sme da se emituje u baštama ugostiteljskih objekata polsle 22 sata i to je sve ", kaže ona i dodaje da su im iz Komunalne milicije rekli da postoje izuuzeci koji obuhvataju tri zone u gradu a to su: Skadarlija, Ada i Save i Dunava, gde su pozicionirani splavovi.

profimedia

 

"Tu buku sa splavova čujemo i mi koji smo dalje, čuje je i Novi Beograd, čuje je i Vračar, čuju je i svi ostali delovi grada. Ovo nije rešenje, problem buke mora da se sistematski rešava, a ne samo ovako nekim odlukama koje nikome nisu jasne kako su donete, kako ide njihova primena i tumačenje", smatra Metlaš. 

Radojičić: Ugostitelji poštuju odluku, Beograđani će dobiti mir i tišinu

Radojičić je rekao da je zbog nove uredbe i povećan broj komunalnih milicionera kojih je trenutno 394 u Beograd, ali da Grad radi na tome da se njihov broj poveća.

"U planu je da ih primimo još 150, jer je cilj uspemo da ispatimo sve zahteve i da sve iskonrolišemo", istakao je Radojičić.

Beoinfo

 

Gradski seketar za poslove komunalne milicije Ivan Divac naveo da tokom prethodne dve noći nije imalo potrebe za intervencijama, a to znači, kaže, da nije bilo kažnjavanja.

On je najavio pojačane kontrole ugostiteljskih objekata u narednom periodu, ističući da nije suština u kažnjavanju, već u saradnji kako bi svi, kaže, živeli lepše.

Kako je ranije pisao Euronews Srbija, usvojenom Odlukom se takođe jasno preciziraju i kazne za one koji ne poštuju neku od odredbi. Ona može da iznosi do čak 150.000 dinara.

Za nepostupanje po predloženom rešenju novčana kazna u fiksnom iznosu bila bi 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno 75.000 dinara za preduzetnika.

Zamenik gradonačelnika poručio je ugostiteljima da poštuju ovu odluku i dodao da gradske službe obilaze sve restorane na teritoriji grada koji emituju muziku, upozoravaju vlasnike restorana na rigorozne kazne.

Buka utiče na nervni sistem

Milan Konatarević iz Laboratorije za ispitivanje buke pri Gradskom zavodu za javno zdravlje komentarisao je ranije za Euronews Srbija novu uredbu i rekao da odluka o ograničenju radnog vremena bašti i terasa u ugostiteljskim objektima će svakako doprineti smanjenju negativnog uticaja buke na stanovništvo.

"Po trenutno važećoj zakonskoj regulativi samo nivo buke u zatvorenom prostoru, pri zatvorenim prozorima, je relevantan i taj nivo zavisi prvenstveno od namene prostora. Prema Uredbi o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini te vrednosti za stambene objekte iznose 35 decibela danju i 30 decibela noću u boravišnim prostorijama, odnosno u spavaćoj i dnevnoj sobi", navodi Konatarević.

On napominje da buka može uticati na zdravlje na više načina, direktno i indirektno. Buka primarno deluje na vreme za san i odmor koji su podloga za zdrav život i neophodni za normalno funkcionisanje telesnih funkcija.

"Povišeni nivoi buke mogu negativno delovati na širok dijapazon fizioloških funkcija, primarno na autonomni nervni i kardiovaskularni sistem gde mogu dodatno pogoršati postojeća ili prouzrokovati nova oboljenja.

Visoki nivoi buke, pri dužem vremenu izloženosti, mogu dovesti do direktnog oštećenja sluha, ali se takvi nivoi retko sreću u životnoj sredini", objašnjava Konatarević.

Komentari (0)

Srbija