Društvo

"Rampa" za muziku u baštama kafića: Šta donosi nova odluka Skupštine Beograda, na koga se odnosi i kolike su kazne

Komentari

Autor: Z. Radović, N. Zdravković

31/08/2021

-

18:02

"Rampa" za muziku u baštama kafića: Šta donosi nova odluka Skupštine Beograda, na koga se odnosi i kolike su kazne
"Rampa" za muziku u baštama kafića: Šta donosi nova odluka Skupštine Beograda, na koga se odnosi i kolike su kazne - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Skupštine Beograda o zabrani emitovanja muzike u određenim vremenskim periodima, stupiće na snagu 5. septembra. Šta donosi ova odluka, na koga se odnosi, a ko neće morati da je poštuje i kolike su kazne predviđenje za njeno kršenje?

Gradske vlasti, kako je precizirano, pokušaće da reše problem buke u Beogradu izmenom Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji grada. Ovim propisom se, naime, zabranjuje emitovanje muzike u baštama ugostiteljskih objekata radnim danima posle 22 sata i petkom i subotom posle 23 sata, a za nepoštovanje odredbi propisane su novčane kazne do 150.000 dinara. Međutim, odluka se ne odnosi na sve. 

Ipak, krenimo redom.

Veliki broj prijava građana

Činjenično je stanje da su brojne ulice i van strogog centra grada pretrpane baštama koje tokom večernjih sati remete mir stanara okolnih objekata. Jedan od takvih problema, onaj iz Cetinjske ulice, stigao je čak do Evropskog suda za ljudska prava. 

Sekretarijat za poslove komunalne milicije uputio je Sekratarijatu za privredu Inicijativu za dopunu Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda 25. avgusta. Kao razlog za pokretanje te inicijative naveden je veliki broj prijava građana u vezi sa problemom buke i muzike koja dopire iz bašti i terasa ugostiteljskih objekata u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Napominje se da se na ovaj način uznemiravaju građani u vreme koje je predviđeno za odmor.

Odluka podrazumeva da će ugostiteljski objekti raditi kao do sada - ako su u stambenim zgradama do ponoći radnim danom, a vikendom do jedan sat ujutru, odnosno i duže ako su van stambenih zgrada.

"Međutim, ugostitelji neće moći da emituju muziku u baštama posle 22 sata radnim danom i 23 sata vikendom, a muzika neće smeti da se čuje u bašti ni iz samog ugostiteljskog objekta", istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ovakvim odlukama, kaže Vesić, zaštitiće se privatnost ljudi, dok će se ugostiteljima omogućiti da rade.

Dodao je da je poslednjih nekoliko meseci najveći broj žalbi građana bio na emitovanje muzike do kasno uveče u lokalima koji su u stambenim zgradama, kao i u njihovoj neposrednoj blizini, a zbog koga građani ne mogu da spavaju.

Akustične zone

Odluka, međutim, ne važi baš za čitav Beograd. Njom je napravljeno nekoliko izuzetaka, pa su tako sa spiska izuzeti Skadarlija i Ada Ciganlija, ali i splavovi.

U Odluci se jasno precizira da ugostiteljski objekti koji se nalaze na vodnom zemljištu, kao i oni koji se nalaze u priobalnom zemljištu na vodotocima prvog reda i Savskom jezeru mogu da emituju muziku u skladu sa početkom i završetkom radnog vremena koje je određeno za ugostiteljski objekat.

"Što se tiče splavova i objekata duž reke koji su za sada izuzeti iz ove odluke, Skadarlije i Ade Ciganlije u kojima je dozvoljeno emitovanje akustične muzike, na njih će se odnositi Odredbe novog zakona o buci koji je u proceduri, gde će grad dobiti široka ovlašćenja kada je buka u pitanju", napomenuo je Vesić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je precizirao da su na teritoriji Beograda određene akustične zone, te da će komunalni milicioneri dobiti merače buke i kada Zakon stupi na snagu imaće pravo da zatvore objekat, oduzmu sredstvo sa koga se emituje muzika ili samo upozore vlasnike na glasno emitovanje.

Naglasio je da će se će se na ovaj način uvesti red u prestonici, poručujući vlasnicima ugostiteljskih objekata da ulože sredstva u zaštitu od buke.

Čekajući izmene Zakona o buci

Usvojenom Odlukom se takođe jasno preciziraju i kazne za one koji ne poštuju neku od odredbi. Ona može da iznosi do čak 150.000 dinara.

Kako je predloženo u inicijativi, za nepostupanje po predloženom rešenju novčana kazna u fiksnom iznosu bila bi 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno 75.000 dinara za preduzetnika.

Vesić je naglasio da se svega četiri do pet odsto ugostitelja nesavesno ponaša, dok ostalih 95 odsto savesno radi svoj posao, te ova odluka neće u njihovom poslovanju izazvati promene.

"Ova mera nema nikakve veze sa epidemijom, ona će se sprovoditi i nakon pandemije, kako bi se trajno rešio problem buke u gradu", rekao je Tanjugu zamenik gradonačelnika.

Inače, načelnik Komunalne milicije Ivan Divac rekao je ranije za Euronews Srbija da je proces izmena Zakona o buci započeo još 2019. godine, a tim novim zakonom bi stvari, kako je dodao, trebalo da se poprave, jer će komunalna milicija imati i veća ovlašćenja.

"Morali smo da uradimo akustično zoniranje grada, koje je trajalo skoro godinu dana. Morali smo i da uradimo predlog izmene Zakona o buci, koji je prošao javnu raspravu, gde smo po prvi put uspeli da se izborimo da Komunalna milicija dobije mogućnost situacionog merenja buke. Mi ćemo imati mogućnost da, kada dođemo ispred kafića, na licu mesta izmerimo buku, i da oduzmemo uređaj kojim se emituje buka", rekao je on, dodajući da je osnovni problem u "komplikovanim procedurama".

Komentari (0)

Srbija