Aktuelno

U Beogradu zabranjena muzika u baštama i na terasama radnima danima posle 22 , vikendom od 23 časa, ali ima i izuzetaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2021

-

17:03

U Beogradu zabranjena muzika u baštama i na terasama radnima danima posle 22 , vikendom od 23 časa, ali ima i izuzetaka
Muzika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skupština grada Beograda donela je danas odluku da se zabrani emitovanje muzike u baštama i na terasama lokala radnim danima posle 22 sata, a petkom i subotom posle 23 sata. Kako je potvrđeno, muzika će moći da se pušta unutar objekta, ali neće smeti da se čuje van lokala. Od ove odluke izuzete su Skadarlija, Ada Ciganlija i priobalje reka. Ova odluka stupa na snagu sedam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je usvajanje Odluke o radnom vremenu veoma važno jer, kako je istakao, najveći broj građana se žali na buku koja dolazi pretežno iz ugostiteljskih objekata.

"Grad Beograd je inicirao izmenu Zakona o buci, čija je izrada u toku u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Dok čekamo novi zakon o buci, potrebno je da rešimo probleme iz naše nadležnosti", istakao je Vesić.

Izuzetak - Skadarlija, splavovi i Ada Ciganilja

"Od ove odluke se izuzimaju tri zone koje turisti najčešće posećuju. Prva zona je Skadarlija, gde je dozvoljeno emitovanje akustične muzike, druga je Ada Ciganlija i treća zona su priobalje reka Save i Dunava. Te tri zone će biti rešene zakonom o buci. Tada će Komunalna milicija dobiti ovlašćenje da ima merače buke, da prekine muziku i oduzme sredstvo sa koga se emituje, kao i da do 30 dana zatvori ugostiteljski objekat", kazao je Vesić.

profimedia

U Skadarliji će i dalje biti dozvoljeno emitovanje akustične muzike

On je istakao da će nove mere uticati uglavnom na tri do pet odsto ugostitelja, jer ostali ugostitelji ne remete kućni red i mir.

"Moramo da nađemo meru tako da ugostitelji rade, a da se poštuje pravo na privatnost ljudi. Najviše su ugrožene centralne opštine, jer se trenutna odluka ne poštuje. Kako smo stali na kraj bahatim vozačima, tako ćemo stati na kraj i ovima što iznajme kuću pored stambenog objekta i maltretiraju sve oko sebe", naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Građevinskim fakultetom utvrdio pravila zaštite od buke.

"Moja poruka onima koji rade na rekama, kao i drugima koji misle da rade duže jeste da sprovedu mere zaštite od buke i onda će moći da rade dokle hoće, jer tada nikome neće smetati. Ovim izmena nećemo rešiti sve probleme, ali ćemo ih rešiti u najvećem delu Beograda", zaključio je Vesić

Komentari (0)

Srbija