Društvo

Vučić: Ne može da se uvede obavezna vakcinacija zbog Ustava, lično bih to podržao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2021

-

13:07

Vučić: Ne može da se uvede obavezna vakcinacija zbog Ustava, lično bih to podržao
Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne može lako da se uvede obavezna vakcinacija građana zbog Ustava naše zemlje, ali da bi to lično podržao.

"Ali, ne mogu da se odnosim prema nečemu prema svojim željama ili onom što mislim, jer ne mogu da razumem toliku neodgovornost - da ne odete da se vakcinišete. Nisam čuo još nijedan ozbiljan argument, a naslušao sam se takvih gluposti da me sramota da o tome govorim", rekao je Vučić.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što i dalje veliki broj građana ne razmišlja o vakcinaciji.

Dodao je da mu dođe da se, kako kaže, "krsti i levom i desnom rukom" kada sve to čuje.

Za njega su, kazao je, sve to teorije zavere, "neko ludilo" i "treće oko".

"Moj stav je nedvosmislen i neću da se dodvoravam onima koji su neodogvorni, ali moram da poštujem Ustav, ali moram i da učinim sve što mogu za ljude bez obzira na sve njihove stavove koji ne priliče odraslim ljudima, jer moramo da poštujemo njihov jednakopravni status", kazao je Vučić.

Navodi da je Krizni štab taj koji će da razmišlja o merama, ali da ih je uvek molio da vode računa i o ekonomiji, "pošto moramo da imamo održiv rast, a da ne povećamo stopu javnog duga preko 60 odsto BDP -a".

Vučić je poručio da do tada moli ljude da budu oprezniji i da se vakcinišu.

Na pitanje ima li svetla na kraju tunela, budući da su korona brojke sve gore, i od čega to zavisi, Vučić je odgovorio: "Zavisi od nas".

"Kada smo molili ljude da se vakcinišu, došli smo do 48 odsto vakcinisanih relativno brzo, a onda nam je trebalo tri meseca da dođemo do 51 odsto... Sami smo krivi i sami smo odgovorni", konstatovao je Vučić.

Ko ja vlasnik fabrike vakcina?

Vučić je u odgovoru na pitanje novinara ko je pravi vlasnik fabrike vakcina za čiju izgradnju je danas položen kamen-temeljac rekao: "Svi smo po 33,3 vlasnici i mi i Kinezi i UAE".

Kada se, istakao je, radi o odgovornosti, država je ulagala u borbu protiv korona virusa i dodao da nema ko nije čuo šta je sve Srbija uradila.

"Podsetiću vas na period od pre godinu i dva meseca kada smo imali zamalo rušenje države jer smo najavili lokdaun. Došli su ljudi, provalili u Skupštinu, gađali kamenicama i tada se pričalo da vodimo pogrešnu politiku i kako maltretiramo ljude.

"Svi su to govorili, jer je ljudima dosadilo da sede u kući, pre svega mladima koji žele da žive drugačiuje", rekao je on.

On je naglsio da sada Emirati i Kinezi imaju više kapaciteta od nas jer su uveli vakcinaciju dece, koja uglavnom unose zarazu u kuće.

"Koja će vakcina da vas zaštiti kada ste u kontaktu sa decom. Mi smo nabavili više vakcina nego EU, obezbedili nove bolnice najmodernije opremljene, izgradili veliki KC u Nišu", kazao jepredsednik i istakao:

"Povećali smo u tri navrata plate i davali jednokratnu pomoć zdravstvenim radnicima. Snabdeli smo srpske lekare najboljim odelima i lekovima. Sve što je od lekova novije i bolje stizalo u svetu kupovali smo i davali našim lekarima. Šta još da radimo, da uvedemo poliijski čas pa da nam kažu da se plašimo?".

"Otvoren razgovor sa Šmitom, teme nisu bile lake"

Vučić je izjavio je da je jutros imao otvoreni razgovor sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom o situaciju u regionu, kao i da nisu bile lake teme na stolu.

"Dugo se poznajemo i izneo sam svoje zebnje i rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i integritet BiH, ali i da poštuje i celovitost i integritet Republike Srpske unutar BiH, i da želimo još bolje ekonomske veze i svake druge veze, kako sa Srpskom tako i sa BiH", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da ga je zamolio da imaju mnogo izbalansiraniji pristup nego što su imali neki drugi predstavnici međunarodne zajednice u ranijem periodu.

"I izneo sam naš stav po pitanju bonskih ovlašćenja i o tome govorio potpuno neskriveno i fer, jer je u redu da svakome kažete u lice šta mislite, a i on je meni rekao šta misli", naglasio je Vučić.

"Verujem da smo na putu da rešimo Petrohemiju"

Aleksandar Vučić je rekao, povodom objavljivanja javnog poziva za strateškog partnera za Petrohmiju Pančevo, da veruje da će to pitanje konačno biti rešeno.

Upitan kakvi su uslovi javnog poziva i da li će taj partner možda biti NIS, Vučić je rekao da bi to mogao da bude svako ko ima mogućnost za dovlačenje sirovina na najlakši mogući način.

"Sasvim je izvezno da je moguće da ponude budu iz dve ili tri zemlje koje u tome mogu da pronađu interes. Svojevremeno smo razgovarali i sa Gaspromom, i sa drugim partnerima, od Azerbejdžana do Irana, ali nikada nismo uspeli da nađemo strateškog partnera", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da Petrohemija sada na računu ima 82 miliona evra i da stoji dobro, ali da u pretohemijskom poslu nikada ne može sa sigurnošću da se proceni kako će se stvari kretati u naredne tri godine.

"Zato je dobro je da se osiguramo po tom pitanju. Verujem da ćemo naći dobrog, ozbiljnog, sigurnog partnera. Ja sam razgovarao i sa (predsednikom Gasprom Njefta Aleksandrom) Ðukovim i sa (predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem) Milerom više puta. Verujem da smo na putu da to sve rešimo", ponovio je Vučić.

Osvrnuo se i na slučaj "Šinvona" u Nišu koji gasi deo proizvodnje i rekao da se već razgovara sa niškim poslodavcima da preuzmu radnike.

Komentari (0)

Srbija