Biznis vesti

Položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina "Sinofarm"

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

12:29

Položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina "Sinofarm"
Položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina "Sinofarm" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm" položen je danas u zemunskom naselju Soko Salaš, čime je svečano označen početak radova.

Kamen temeljac su zajedno položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Fabrika u kojoj će se proizvoditi "Sinofarm" vakcina zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Objekat će imati 11.800 kvadrata, predviđene visine 11,6 metara što je prilagođeno svim delovima proizvodnje, navedeno je prilikom predstavljanja izgleda fabrike. Prva faza radova kako je predsednik Srbije  naveo trebalo bi da bude završena do marta 2022. godine.

Vučić je poručio da će srpska fabrika vakcine biti jedna od najmodernijih, i da je njena izgradnja važna i za Srbiju, i za ceo region.

"Izuzetno sam ponosan danas što se nalazim u Soko Salaš mestu, na samo kilometar od aerodroma na izuzetnoj lokaciji. Ponosan sam što počinjemo izgradnu potpuno novih kapaciteta. To govori nekoliko stavri o nama. To je veika stvar i za Beograd. Hvala i čelnicima grada što posao obavljaju kvalitetno. Ponosan sam što od nekoga ko čeka nečiju milostinju, postali deo rešavanja problema regionalnih i svetskih. Visoko smo podigli lestvicu - rekao je Vučić.

On je dodao i da će biti zaposleno 180 ljudi na početku, a kasnije i do 300 ljudi.

Čen Bo je dodala da je danas veliki dan za saradnju dve zemlje.

"Danas sam veoma srećna što sam na ovoj ceremoniji i želim da svima čestitam uspešan rad na ovom projektu. Ovo je još jedan dokaz uspešne saradnje sa Srbijom. Ovo simbolizuje novi početak saranje u oblasti zdravstva. To će doprineti ekonomskom rastu", rekla je kineska ambasadorka.

Ona je dodala da kada  je napravljana prva maketa 2014. godine, da je tada došao šeik Muhamed i da joj je rekao "gledali smo mnogo maketa širom sveta, ovo je jedna od maketa koja će sigurno biti ostvarena".

"Ovo je druga maketa koju gledamo zajedno, verujem da će i ova biti ostvarena u interesu građana Srbije", dodao je Vučić istakao da će Srbija imati najmoderniju fabriku vakcina te kazao da će ova fabrika pomoći i ljudima koji imaju salaše u blizini.

Komentari (0)

Biznis