Društvo

Povučen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

11:47

Povučen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima
Ronilačka jedinica - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen je iz procedure, saopštio je MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je naveo da je Nacrt zakona povučen na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da on to smatra svojim ličnim porazom.  

Kako je Vulin naveo u saopštenju MUP-a, obaveštajnim radom došlo se do informacija da "pripremaju nasilni protesti". 

"Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije", naveo je ministar Vulin.  

Dodao je da je pravno regulisanje postavljanja kamera koje bi prepoznavale lica i siluete i nemerljivo pomogle policiji da rešava ubistva i najteža krivična dela, napadnuto"od svih zapadnih nevladinih organizacija i njihovih finansijera i nalogodavaca".   

"Borbom protiv svega novog u sektoru bezbednosti, ubice i lopovi će biti malo sigurniji, a policija i građani će biti mnogo nesigurniji. Kamere koje su London učinile bezbednim napadnute su u Beogradu, ono što je dobro za građane EU označeno je kao represija za građane Srbije", navedeno je u saopštenju.

Vulin je naveo da je zakon povučen na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

"Ovo je moj lični poraz i ja ću snositi njegove posledice, ali i ovim putem želim da upoznam javnost da ću nastaviti da se borim za bezbednu Srbiju uprkos agentima i njihovim finansijerima. Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda", saopštio je ministar unutrašnjih poslova.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima izazvao je zabrinutost dela javnosti zbog bojazni da novi propis uvodi korišćenje tehnologija za prepoznavanje na osnovu biometrijskih karakteristika lica. Predstavnici civilnog sektora ocenili su i da Nacrt zakona predviđa i prevelika ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova.

Ministar Aleksandar Vulin je, s druge strane, juče rekao da on novim zakonom ne dobija nikakva nova ovlašćenja i da država treba da koristi tehnologiju kako bi javni prostor učinila još bezbednijim. 

Javna rasprava na temu Zakona o unutrašnjim poslovima održana je i 13. septembra u Nišu i 15. septembra u Novom Sadu. Tokom rasprave i posle nje predstavnici civilnog sektora izneli su primedbe na određene članove zakona.

Povodom povlačenja Nacrta, iz Nezavisnog sindikata policije za Euronews Srbija kažu da je ovo za njih iznenađenje, dok pojedini stručnjaci ocenjuju da je ovakva taktika već viđena od strane vlasti.

Član radne grupe za izradu Zakona o unutrašnjim poslovima, ispred Nezavisnosnog sidikara policije, Miroslav Savić kaže da je cilj ovog dokumenta bio da policija lakše i kvalitetnije radi svoj posao. Savić je naveo i da upotreba biometrijskog video nadzora nije sporna, jer zakon propisuje da se nadzor koristi samo radi identifikacije počinioca krivičnog dela ili osobe za kojom se traga.

"Ovo je jedno iznenađenje za nas, jer mi smo predano radili na ovom zakonu, iznosili razne primedbe i predloge, što se tiče zakona i nadali smo se da, bez obzira što neki delovi zakona nisu bili onako kako smo mi baš zamišljali da će biti, da će kroz javnu raspravu i kroz amandmane i skupštinsku proceduru biti jedan dobar i kvalitetan zakon koji bi omogućio policijskim službenicima lakši, kvalitetniji i efikasniji posao, a druga stvar koja je još bitnija, naročito za nas sindikate da pruži jednu dobru pravnu sigurnost zaposlenima sa jedne strane i da bude lakša organizaciona struktura kroz novu sistematizaciju koja bi verovatno usledila nakon ovog zakona", rekao je Savić za Euronews.

Euronews Srbija

Inače, najviše kritika Nacrtu tiče se mogućnost korišćenja biometrijskog video nadzora, za koju je deo stručne javnosti upozoravao da bi mogla biti zloupotrebljena. U Srbiji je već postavljen veliki broj kamera koje imaju mogućnost biometrijskog nadzora, a iz SHARE fondacije upozoravaju da nigde u Evropi ne postoji tolika mreža takvih kamera.

"Stvar je u tome što se ljudi potpuno drugačije ponašaju kada su okruženi kamerama i kada znaju da su snimani sve vreme. I onda se stvara jedna vrsta veštačkog ponašanja, neprirodnog ponašanja. Kada vi znate da neko ide stalno za vama i snima vas, ili da ste okruženi sa svih strana kamerama, koje pritom toliko osetljive podatke prikupljaju o vama o vašem licu, kako se krećete, gde vi možete da budete prepoznati u bilo kom delu grada, kuda ste išli, sa kim ste se videli, kakve su vaše dnevne rutine", rekao je Bojan Perkov iz ove Fondacije.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže za Euornews Srbija o povlačnjenju Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima:

Euronews Srbija

 

 

Komentari (0)

Srbija