Društvo

Vulin: Zakon ne donosi nikakva dodatna ovlašćenja ministru

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

12:16

Vulin: Zakon ne donosi nikakva dodatna ovlašćenja ministru
Vulin: Zakon ne donosi nikakva dodatna ovlašćenja ministru - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je danas da Zakon o policiji ne donosi nikakva nova ovlašćenja ministru, te naglasio da država treba da koristi tehnologiju kako bi javni prostor učinila još bezbednijim.

Vulin je, za TV Tanjug, kazao da nevladine organizacije, koje kritikuju zakon tvrdeći da donosi nova ovlašćenja ministru taj zakon nisu ni pročitale.

"Da su ga pročitali videli bi da nema nikakva novih ovlašćenja. Samo su pojašnjena ovlašćenja, kao to da ministar predlaže podzakonske akte", objasnio je on.

Vulin je kazao da javna rasprava traje 20 dana, da je bilo četiri javna saslušanja, kao i da je preko sredstava javnog informisanja i nadležnog sajta objavljen početak javne rasprave, a u svemu, kaže, bili su uključeni i sindikati što je veoma važno.

Upitan za kritike na račun obuhvaćanja biometrijskih podataka, Vulin je kazao da je to do sada bilo neregulisano.

"Nismo imali pravni osnov. Sada je regulisano kako može doći do postavljanja takvih kamera. Tako nešto postoji svuda u svetu. London je grad sa najviše kamera u svetu i grad koji je među najbezbednijima zbog toga", objasnio je on.

"Nema zloupotrebe"

Vulin je istakao da, kada je neko na ulicu, bilo ko može da ga vidi i snimi, ali sada, pošto je to regulisano, ne može to da zloupotrebi.

Ukazao je da prikupljenim biometrijskim podacima upravlja softver, a ne čovek, pa ne može biti zloupotrebe.

"Kada smo rešili ubistvo Bojana Mitića u Belvilu, rešili smo ga kamerama, pratili kretanje i videli gde je ostavio neke predmete izvršenja krivičnog dela. Je l smo trebali da se izvinimo za to?", naglasio je on.

Vulin je istakao da je cilj da Srbija bude sve bezbednija zemlja i da država treba da koristi tehnologiju kako bi javni prostor učinila bezbednim.

Niko ko se ne bavi kriminalom, kaže, ne treba da se plaši.

Dalje je najavio da će do kraja godine u Beogradu biti uspostavljeno 400 pozornika.

"Krećemo iz Beograda, a moja intencija je da u svim gradovima obezbedimo, da u svakom kvartu imamo pozornika, da ponovo deci govorimo 'nađi čika policajca kada ti nešto zatreba'", dodao je on.

Komentari (1)

Dušan Jelušić

22.09.2021 17:15

Pojedini su se toliko osilili da bi sada da ozakone svu svakodnevnu zloupotrebu vlasti.

Srbija