Društvo

U očekivanju odluke o kovid propusnicama, premijerka tvrdi - tema koja bi trebalo da motiviše na vakcinaciju

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

25/09/2021

-

09:12

U očekivanju odluke o kovid propusnicama, premijerka tvrdi - tema koja bi trebalo da motiviše na vakcinaciju
U očekivanju odluke o kovid propusnicama, premijerka tvrdi - tema koja bi trebalo da motiviše na vakcinaciju - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da je još "na stolu" tema o uvođenju kovid propusnica u Srbiji, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio da su propusnice spremne, ali da odluka još nije doneta.

Da su na nekim mestima realnost, pokazuje i slučaj Medicinskog fakulteta  u Beogradu gdu su uvedene kao uslov za prisustvo nastavi. Ipak, odluka o sertifikatu koji sadrži podatak o primljenoj vakcini, preležanoj bolesti ili negativnom testu koju su mnoge zemlje već donele u Srbiji se odlaže. 

"Još je na stolu tema kovid propusnica, koja se, koliko god sam pričala i ovde u Njujorku, koristi da bi se mladi motivisali da se vakcinišu. To nije mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u građansku solidarnost", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN.


Kaže da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

"Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele, trenutno imamo nešto preko 53 odsto populacije koja je vakcinisana, u centralnim gradskim opštinama u Beogradu već 77 odsto vakcinisanih, tako treba i u celoj Srbiji", rekla je ona.

Brnabićeva je navela da kod mladih od 18 do 30 godina starosti ima samo 21,5 odsto vakcinisanih, što je ljudski poražavajuće.

Spremne kovid propusnice, odluka još nije doneta

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u Nišu da su kovid propusnice spremne, ali da odluka još nije doneta.


"O toj odluci se razgovara, razmišlja i traži se najbolje rešenje", kazao je juče Lončar novinarima tokom obilaska Doma zdravlja u Nišu.

Ministar je rekao da svako ko je u prilici, misleći na vlasnike lokala, ne mora da čeka tu odluku, da može da je uvede, jer je reč o zaštiti života ljudi i zdravlja.

Na pitanje šta će biti ako zbog takvog stava neko tuži vlasnika lokala, Lončar je odgovorio da će preuzeti odgovornosti i odgovarati za svakog tog vlasnika koga budu tužili.

Da su kovid propusnice realno rešenje smatra i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. On je rekao da se u Beogradu trenutno ne razmišlja o zabrani okupljanja i proslava, već o kovid propusnicama, jer je to način da se zaštite oni koji nisu vakcinisani, ali i da se omogući privredi da radi.

Kovid propusnice uvedene su u mnogim evropskim zemljama, a podrazumevaju da se na koncerte, stadione, restorane, noćne klubove ulazi sa potvrdom o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19, a alternativa može biti i negativan test na virus korona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija