Društvo

Oprez prilikom kupovine hrane na velikim vrućinama: Inspekcija apeluje na građane da prijave sumnjive slučajeve

Komentari
Euronews Serbia

Autor: Euronews Srbija

15/08/2025

-

18:32

veličina teksta

Aa Aa

Visoke temperature zahtevaju i poseban oprez pri skladištenju, pakovanju i prodaji hrane, a naročito namirnice životinjskog porekla. Ako lanac od proizvodnje do skladištenja negde zakaže, može da dođe do ozbiljnih posledica.

Ljiljana Ivanjac, načelnica Odeljenja veterinarske inspekcije, za Euronews Srbija kaže da su zbog toga tokom novog toplotnog talasa češće na terenu, a naročito u delovima zelenih pijaca gde se prodaju meso, mlečni proizvodi i jaja.

"Osnovni uslov je da hranu držite i čuvate na određenim temperaturnim uslovima - do četiri stepena Celzijusa u kontinuitetu. Ono što je bitno još je da je i samo mesto, prodajna vitrina čista, uredna, da je prodavac upoznat sa pravilima higijene, da je hrana obeležena, deklarisana, da ima svoj rok trajanja, da na toj deklaraciji postoji i informacija o temperaturi čuvanja, što je jedan od predmeta inspekcijske kontrole", ističe Ivanjac.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

U slučaju da sumnja na ispravnost nekih namirnica, inspekcija ima pravo da uzorkuje, a u zavisnosti od rezultata analize mogu da daju i odluku da se hrana povuče, objašnjava naša sagovornica.

"Svi smo odgovorni"

U uslovima kada temperature prelaze 30. podeok Celzijusove skale, inspektori ispituju i rashladne uređaje u prodavnicama i na pijacama, a sve namirnice koje nisu na odgovarajućem režimu čuvanja, sklanjaju iz prometa.

"Naše zelene pijace imaju takozvane komore za skladištenje, koje su takođe predmet nadzora. Namirnice moraju imati označeno poreklo - ne možete staviti u promet nešto za šta ne znate od koje životinje potiče, kojim je hranom hranjeno, gde je zaklano, ko je manipulisao u tom čitavom lancu ishrane, jer svi smo odgovorni - proizvođač, operator sa hranom koji garantuje za bezbednost i inspekcija koja nadzire ceo proces proizvodnje hrane", kaže Ivanjac.

Kada se utvrdi neka nepravilnost kod prodavca, inspekcija "ide unazad" i ukoliko je problem u deklarisanju, dolazi do proizvođača.

"Kazne za proizvođača mogu da budu velike, a može čak i da im se zabrani na neki određeni period bavljanje tom vrstom delatnosti. Što se tiče prodavca, on se procesuira na sudu kao odgovorno lice, jer ga prepoznajemo kao nekoga ko manipuliše hranom u momentu kontrole", objašnjava načelnica Odeljenja veterinarske inspekcije.

Tanjug video

Ljiljana Ivanjac

Ona savetuje da se hrana kupuje isključivo u objektima koji su za to namenjeni, koji su registrovani i koji su pod nadzorom inspekcije.

"Hrana se kupuje onda kada vi svojim čulima, pre svega vizuelno, procenite i ocenite da je uslovno čuvana, da mali termometri pokazuju temperaturu na četiri stepena u rashladno prodajnim vitrinama. Kao potrošači imamo pravo da tražimo i da pomirišemo hranu, da nam neko okrene komad mesa za koji smo zainteresovani. Svaka promena koja odstupa od boje, od mirisa i ono što nema deklaraciju nemojte kupovati, ali je obaveza i da to spomenete kroz prijavu, usmenu ili pisanu. Ne morate se potpisivati, ali inspekciji treba dostaviti takvu informaciju da bismo mi mogli praktično da izvršimo svoj nadzor", zaključuje Ivanjac.

Komentari (0)

Srbija