Društvo

Ištvan Pastor o upotrebi ćiriličnog pisma: Zakon o upotrebi srpskog jezika neće ugrožavaju mađarsku manjinu

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

16:23

Ištvan Pastor o upotrebi ćiriličnog pisma: Zakon o upotrebi srpskog jezika neće ugrožavaju mađarsku manjinu
Ištvan Pastor - Copyright skupstinavojvodine.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, koji je nedavno donet, ni na koji način ne ugrožava niti umanjuje prava nacionalnih manjina, pa tako i mađarske, na upotrebu i korišćenje svog jezika i pisma, kaže predsednik Saveza vojvodanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

On je naveo da srpski narod ima pravo da uređuje upotrebu svog jezika i pisma na način na koji želi.

"To ni na koji način ne ugrožava naše pravo na korišćenje maternjeg jezika. Upravo zbog toga smo podneli i amandmane, koji su prihvaćeni, da bi izbegli svaku nejasnoću u tumačenju zakona", rekao je Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o popisu stanovništva, što je najavljeno za narednu godinu, Pastor je pozvao sunarodnike da učestvuju u popisu, da odvoje vreme za to i odgovore na pitanja, kao i da se izjasne kao Mađari.

Najavljenu mogućnost da na popisu stanovništva bude i rubrika "Vojvođanin" kao pripadnost uporedio je sa nekadašnjim izjašnjavanjem kao "Jugosloven" i dodao da će biti građana koji će se, ukoliko bude moguće, odlučiti za tu opciju iz privrženosti prošlosti ili zbog porodične situacije u kojoj je mnogo nacinalnosti.

"Smatram da je za identitet važno da je poduprt upotrebom jezika, kulturom, verom, onim prepoznatljivostima koje nas razlikuju od drugih. Nije izvesno da svako to tako doživljava, to je lični stav koji čovek može tokom života da menja", rekao je Pastor.

Pripreme za izbore

Govoreći o pripremama za predstojeće izbore, naveo je da će Savez vojvodanskih Mađara te pripreme početi početkom naredne godine jer su, kako kaže, trenutno zaokupljeni rešavanjem svakodnevnih problema i ostvarivanjem obećanja koje su dali građanima.

Kako je rekao, naredne godine pripremaće se za izbore u Srbiji, izbore za savete nacionalnih manjina, ali i za parlamentarne izbore u Mađarskoj čiji je, dodaje, ishod takođe važan za ovdašnje Mađare.

Pastor je dodao da odluka o tome da li će Savez vojvođanskih Mađara izaći samostalno na izbore ili sa nekim u koaliciji još nije bila na dnevnom redu.

"Srpska vlada sa merom zastupa interese na Kosovu"

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Pastor je ocenio da na tom prostoru neće biti oružane eskalacije sukoba, ali da će povremenih kriznih situacija biti i narednih meseci, pa i godina što, dodao je, predstavlja najveći problem za malu srpsku zajednicu koja tamo opstaje na rodnom tlu.

"Srpska vlada interese srpske zajednice zastupa sa merom, a vidim da donosioci odluka u Evropi i van nje ne žele ili ne umeju da utiču na prištinsku stranu kako bi se pridržavala potpisanih sporazuma, pre svega o formiranju zajednica srpskih opština. Dok nema poštovanja dogovorenog, ne može se govoriti o novim pregovorima", rekao je Pastor.
 

Komentari (0)

Srbija