Društvo

Korona presek: Manje novozaraženih, preminulo 47 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

15:00

Korona presek: Manje novozaraženih, preminulo 47 osoba
Korona presek: Manje novozaraženih, preminulo 47 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednjih 24 časa na koronavirus testirana 23.991 osoba, od čega je pozitivno njih 7.549.

Preminulo je 47 osoba. Trenutno je na respiratorima 241 pacijent.

Podsetimo, juče je u Srbiji testirano 24.847 osoba, od čega je na koronavirus pozitivno bilo 8.171, a preminulo je 45 osoba.

Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika je nikad gora, a glavni razlozi za to su nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana, izjavio je danas koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

On je za RTS rekao da se u ovakvoj situaciji mora razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju.

"Šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili smo u junu i julu i danas nam umire na desetine ljudi. Što se vakcinacije tiče, stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije, koja je u januaru imala 10.000 zaraženih dnevno i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 odsto vakcinisanih građana i imaju svega 50 inficiranih dnevno", rekao je dr Bekić.

Naveo je i da je u Srbiji sada premašen rekord iz decembra prošle godine kada je reč o broju inficiranih na dnevnom nivou, i da je to vidljivo u svim kovid ambulantama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija