Društvo

Dr Bekić: Mora se razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju

Komentari

Autor: RTS

30/09/2021

-

12:59

Dr Bekić: Mora se razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju
Zoran Bekić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika je nikad gora, a glavni razlozi za to su nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana, izjavio je danas koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

On je za RTS rekao da se u ovakvoj situaciji mora razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju.

"Šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili smo u junu i julu i danas nam umire na desetine ljudi. Što se vakcinacije tiče, stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije, koja je u januaru imala 10.000 zaraženih dnevno i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 odsto vakcinisanih građana i imaju svega 50 inficiranih dnevno", rekao je dr Bekić.

Navodi da je u Srbiji sada premašen rekord iz decembra prošle godine o broju inficiranih na dnevnom nivou i to se vidi i u svim kovid ambulantama.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Tokom leta je u našim ambulantama bilo oko 100 pregleda dnevno, a sada ih je preko 380 i pacijenti dolaze sa sve težom kliničkom slikom, sa temperaturom i upalom pluća", navodi Bekić koji je i direktor Doma zdravlja "Savski venac".

Mada epidemija bukti, doktor Bekić kaže da interesovanje za vakcinaciju nije veliko i da je najviše zainteresovanih za treću dozu vakcine.

Drastičnije mere

"Veoma usporeno ide i to se vidi, mi smo u vrhu po broju obolelih u svetu. Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore. U ovakvoj situaciji mora se razmišljati i o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju", rekao je koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Kada je reč o uvođenju kovid propusnica na pojedinim fakultetima i obaveznoj vakcinaciji zdrastvenih radnika i zaposlenih u javnim službama, doktor kaže da one ne treba da se odnose samo na pojedine grupe.

"Uvođenje kovid propusnica već je preporuka Kriznog štaba i ja to pozdravljam, ali apelujem na druge fakultete, a ne samo na Medicinski i Stomatološki, da uvedu kovid propusnice. Vakcinacija zdravstvenih radnika je neophodna iz više razloga, ali i svih osoba koje rade u prostorijama gde boravi više ljudi, dakle u svim javnim ustanovama", rekao je dr Bekić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija