Društvo

Dr Jovanović: Kasno je za kovid propusnice, trebaju nam restriktivnije mere

Komentari

Autor: RTS

30/09/2021

-

09:31

Dr Jovanović: Kasno je za kovid propusnice, trebaju nam restriktivnije mere
Dr Jovanović: Kasno je za kovid propusnice, trebaju nam restriktivnije mere - Copyright Printscreen/Youtube/K1 Televizija

veličina teksta

Aa Aa

Virusolog i član Kriznog štaba  prof. dr Tanja Jovanović kaže da se Srbija nalazi u dramatičnoj situaciji što se tiče epidemije virusa korona, da je sada kasno za uvođenje kovid propusnica i da moraju da se uvedu mnogo restriktivnije mere kako bi se uspostavila kontrola - zatvaranje posle 17 sati restorana, kafića...

Ona je za RTS naglasila da  kao zemlja nalazimo u vrlo dramatičnoj situaciji vezano za pandemiju kovida 19.

"Epidemija je u četvrom talasu dostigla pik, imamo veliki broj inficiranih, hospitalizovnaih, ogromne redove ispred kovid ambulanti i sa druge strane vrlo teške bolesnike koji su hospitalizovani", rekla je dr Jovanović.

Prema njenim rečima, više nema mesta u kovid bolnicama, a zatvaraju se bolnice namenjene za drugu vrstu pacijenata.

"Nalazimo se u alarmantnoj situaciji i moramo da uvedemo mnogo restriktivnije mere kako bi uspostavili kontrolu u ovoj fazi nad epidemijom", istakla je dr Jovanović.

Ona je rekla da je u ovom trenutku kasno za kovid propusnice, da je odziv za masovnu vakcinaciju je slab.

Kovid propusnice

Ukazuje da je u ovom piku kasno za kovid propusnice, jer nemamo kolektivni imunitet. Ukazala je da se pre kovid propusnica morala da smanji stopu obolevanja, da je sada velika cirukulacija virusa u pouplaciji.

Restriktivne mere bi bile, kako kaže, zatvaranje posle 17 časova, kafića, resotrana -  ostaviti otvorene apoteke i prodavnice prehrane, kao i benzinske pumpe dok ne dođe do pada broja inficiranih osoba.

"Brojevi su vrh ledenog brega, ima onih inficiranih koji i ne dođu do lekara i imaju blažu kliničku sliku", podvlači ona.

Smatra da ima mnogo grešaka u hodu, i mediji su, kako kaže, napravili greške, jer ima informacija koje dovode u zabludu stanovništvo.

Imamo epidmiološke mere na papiru, a ponašamo se da ne postoje, istakla je ona, dodajući da nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji se ne pridržavaju mera.

"Kada bi poštovali samo osnovne mere, situacija bi bila potpuno drugačija. Kada dođemo u situaciju sa ovakvim brojkama moramo misliti na rigoroznije mere, ali mora biti izvršena kontrola nad sprovođenjem tih mera", kaže Jovanovićeva.

Najviše cirkuliše delta soj

Doktorka Jovanović kaže da imamo dominaciju delta varijante virusa, koji se brže prenosi, te da jedna zaražena osoba može da inficira sedam do osam zdravih.

Dodaje da imamo epidemiju nevakcinisanih osoba, kod nevakcinisanih - težina kliničke slike može da bude drugačija nego kod vakcinisanih osoba.

"Vakcinisane osobe ukoliko se zaraze velikom količinom infektivnog virusa mogu da imaju blagu kliničku sliku, malaksalost, glavobolju, a nevakcinisane osobe mogu da imaju težu sliku - virulencija virusa menja se kroz vreme", rekla je dr Jovanović.

Prema njenim rečima, pruža se šansa virusu da se i dalje menja, vakcine daju zaštitini imunitet i prema delta varijanti virusa. 

"Ono što treba da bude prioritet svih prioriteta je masovna vakcinacija prvom dozom vakcine. Kada postignemo kolektivni imunitet od 85 odsto moći ćemo da nastavimo normalni život", zaključila je doktorka Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija