Društvo

Korona presek: Porast broja novozaraženih, preminula 51 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

14:58

Korona presek: Porast broja novozaraženih, preminula 51 osoba
Korona presek: Porast broja novozaraženih, preminula 51 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 časa, u Srbiji je na koronavirus testirano 23.903 osobe, od čega je pozitivno njih 7.190.

Od posledica koronavirusa preminula je 51 osoba, a na respiratorima se nalazi 269 pacijenata.

Podsetimo, juče je u Srbiji bilo 5.983 novozaraženih, a preminulo je 50 osoba.

Danas je u 14 časova održana je sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a na konferenciji nakon sednice je premijerka Ana Brnabić rekla da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao da se usvoje mnogo restriktivnije mere nego što trenutno postoje, ali da novih mera nema, te je podvukla da je vakcinacija jedini održivi odgovor na pandemiju koronavirusa.

"Trenutne mere su maske u zatvorenim prostorima, na otvorenom gde nije moguće držati distancu i vakcinacija kao jedini održivi odgovor. Medicinski deo štaba zahtevali su da uvedemo najmanje 10 dana mere zabrane javnog okupljanja iznad, skraćivanje radnog vremena i ukoliko to rezultira u smanjenju broja onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica. Razgovarali smo dugo o tome, verujem da bi dovele da se smanji broj zaraženih, ali dovelo bi i do smanjenja vakcinacije. Odlučili smo da nastavimo ovako kao što", rekla je premijerka.

Ona je dodala da je medicinski deo štaba podvukao da je najvažnija specifična mera suzbijanja epidemije masovna vakcinacija, "a cilj sprovođenja treba popeti na 80 odsto populacije starije od 12 godina starosti uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službi".

Komentari (0)

Srbija