Društvo

Topčiderska tajna i dalje traje: Ni 17 godina posle ubistva ne zna se istina o tragičnoj smrti gardista

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

22:20

potpis

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je 17 godina od ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni na Topčideru, a istraga i dalje tapka u mestu. Do sada nije utvrđeno ko je i zbog čega ubio vojnike dok su bili na straži u okviru vojnog objekta. 

Podsetimo, Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, gardisti Vojske Srbije i Crne Gore, ubijeni su na današnji dan 2004. godine dok su bili na straži u okviru vojnog objekta u Topčideru. Njihova tela pronađena su u blizini podzemnog skloništa Karaš, a obojica su imali po nekoliko rana od vatrenog oružja.

Prva, vojna istraga, zaključila je da je Jakovljević ubio Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo.

Nezavisna komisija zaključila da su gardisti ubijeni

Drugu istragu vodila je Nezavisna komisija, formirana na inicijativu Visokog saveta odbrane SCG, na čijem čelu je bio advokat Božidar Prelević i oni su zaključili da je obojicu ubila treća osoba.

Ove tvrdnje potkrepila je i laboratorija FBI u Vašingtonu, a istraga i dalje tapka u mestu iako je 2016. godine Vlada Srbije formirala komisiju sa mandatom da ispita okolnosti smrti. 

Porodica Dragana Jakovljevića podnela je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu da bi se utvrdila odgovornost države Srbije, ali sud je odbio tužbu 5. novembra prošle godine s obrazloženjem da nisu iscrpljeni svi pravni lekovi u Srbiji.

Postojao je, a i dalje postoji veliki broj teorija o razlozima za njihovo ubistvo. Jedna od njih je bila i da se u podzemnom objektu skrivao neki od haških begunaca, a najčešće je pominjan Ratko Mladić.

Ovo je opovrgao bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević tvrdnjama da se nijedan haški optuženik nije nalazio u kasarni na Topčideru u trenutku ubistva.

Sagovornici emisije Euronews veče advokati Olgica Batić i Božo Prelević saglasni su da nema volje pravosuđa da se reši ovaj slučaj. 

Euronews Srbija

Olgica Batić

Olgica Batić, koja je pravni zastupnik porodica stradalih vojnika kaže da su porodice posle 17 godina prepuštene same sebi i da ništa ne mogu da urade.

"Pravosuđe ništa nije uradilo jer se 17 godina ništa ne dešava. A imalo je dovoljno materijala da se pokrene slučaj sa mrtve tačke. Opet se vraćamo na početak jer se priča jedno te isto. Danas niko ne želi da čuje o ovom slučaju. Zasluga Nezavisne komisije je što se došlo do saznanja da su ubijeni. Predlog za formiranje komisije dali su pojedinci a ne država. To je poražavajuće po pravosuđe", ističe Olgica Batić. 

Prelević je naveo da nema odgovora jer niko ne traži ubicu. Dodaje da je istraga u rukama policije i tužilaštva i da samo oni mogu da nađu ubicu. 

"Nesumnjivo je da je gardiste ubila treća osoba. Užasan je bio pritisak na komisiju koja se bavila istragom. Dva nezavisna eksperta van zemlje su potvrdila da su ubijeni. Stručnjaci su veoma stručno došli do zaključka. Tvrdilo se svašta, da su homoseksualci, da nisu inteligentni, da su ubica i samoubica. Samo ništa od toga nije bilo tačno.

Euronews Srbija

 

Očekivali smo da će država upotrebiti kapacitete da pronađe počinioca. Predmet je otišao u zapećak i niko više ne priča o njemu. Pokušano je i u Strazburu da se pokrene postupak i urađeno je sve što je moglo ali su sada jači oni koji štite nego oni koji otkrivaju", kaže Boža Prelević.

Olgica Batić je podsetila da se komisija kasnije nije sastajala i ništa nije uradila kao i da su pokušali, na predlog porodica, da urade nešto. 

"Nezavisna komisija je jedina koja je profesionalno uradila svoj posao. Sve ovo što se danas zna zasluga je pojedinaca i stručnjaka iz raznih oblasti, ali ne države. Divim se upornosti porodica koje i dalje ne odustaju. Jednostavno pokazuju određen vid ogorčenosti pravosuđem i tužilaštvom. Porodice i punomoćnici su tokom godina doživljavali brojne pritiske, što nam je postalo normalno. Sve ovo se dešava porodicama Jakovljević i Milovanović. Sve što se radilo u vojnoj istrazi bilo je da se zataška i da se ne sazna istina. A protiv određenih lica iz istrage pokrenute su bile krivične prijave zbog nesavesnog rada ali tužilaštvo je dovelo da te krivične prijave dođu do apsolutne zastarelosti", rekla je Batić. 

"Vlasti su se menjale ali ključni igrači u vojsci nisu"

Božo Prelević kaže da misli da je država imala iskrene namere da se reši slučaj za vreme predsednika Borisa Tadića. Po njemu, problem komisije bio je vezan za određene oficire vojske. 

"Vlasti su se menjale ali ključni igrači u vojsci nisu. Javno je prećeno komisiji koja je istraživala slučaj. Objavili smo rezultate rada. Nalaz stručnog dela komisije je jednoglasno usvojen. Samo sudski veštaci su radili ekspertize koje su dokumentovane i date tužiocu na gotovo. Posle je ukinuto vojno pravosuđe, preuzelo je predmet civilno i više niko nije procesuiran niti je vođena istraga", objašnjava Prelević. 

Olgica Batić tvrdi  da su se obratili Sudu za ljudska prava u Strazburu, da je predstavka prihvaćena u rad i da čekaju da vide šta će biti sa predmetom.

Komentari (0)

Srbija