Društvo

Unicef pokrenuo nacionalnu kampanju pomoći za 1.000 najsiromašnijih porodica u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

17:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kriza i neizvesnost izazvane pandemijom nisu završene, a četvrtina porodica i dalje ima smanjene prihode u odnosu na period pre pandemije, dok su im zdravstveni troškovi u međuvremenu porasli. 

Unicef je pokrenuo nacionalnu kampanju solidarnosti "Za 1.000 porodica sa ivice" sa ciljem prikupljanja sredstava za finansijsku  podršku 1.000 najsiromašnijih porodica da pregrme predstojeću zimu.

Vesna Savić Đukić iz Sektora za saradnju sa privatnim sektorom u Unicef Srbija objasnila je za Euronews Srbija da je istraživanje pokazalo da je pandemija uticala na ekonomski nestabilne porodice.

"Uglavnom se radi o višečlanim, višegeneracijskim porodicama sa decom koje su u vreme pandemije imale probleme da se stariji teže izoluju, dodatne troškove za higijenu, kvalitetnu ishranu, a ukoliko imate minimalna socijalna davanja, onda je zaista veoma teško", rekla je ona.

Kako je naglasila, istraživanje je pokazalo da 40 odsto porodica koje su ispitane prijavljuje da su prihodi dodatno opali i da uticaj na decu jeste veoma negativan. 

Kako kaže, pomoć je pružena već za više od 1.900 porodica, a sada je pokrenuta kampanja u kojoj Unicef želi da podrži još njih 1.000. 

"Najviše ovakvih porodica je u jugoistočnoj Srbiji. Ovo istraživanje pokazuje da su i porodice u urbanim sredinama isto tako pogođene. Nama je cilj da još 1.000 porodica obezbedimo pred zimu", dodala je ona.

Svoj doprinos mogu da daju svi građani.

"Mi smo se obratili pojedincima i kompanijama, poslali smo apel i direktnim pismima i u saradnji sa gradskim službama građani će dobiti uplatnice preko kojih mogu da daju svoj doprinos, jer je svaka donacija značajna", dodala je Savić Đukić.

Kampanja će, kako kaže, trajati dok porodicama ne bude obezbeđena podrška.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija