Društvo

Hoće li đaci ići na ekskurzije ove godine i kako će one biti organizovane?

Komentari

Autor: RTS

26/05/2021

-

22:25

Hoće li đaci ići na ekskurzije ove godine i kako će one biti organizovane?
Hoće li đaci ići na ekskurzije ove godine i kako će one biti organizovane? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema navodima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, do 15. marta prošle godine kada je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije, u Srbiji su bila ugovorena višednevna putovanja za više od 150.000 učenika. Na koji način će se, ukoliko Krizni štab bude dozvolio, organizovati đačke ekskurzije i izleti?

Oko odlaska na eksurzije u Kikindi nema dileme. Već dve godine izlete i rekreativnu nastavu ne organizuju ni za mlađe uzraste.

"Niko od direktora srednjih škola nije ni razmišljao da ove godine se realizuju ekskurzije kao ni prošle školske godine, a za narednu školsku godinu u zavisnosti od situacije u kojoj ćemo se nalaziti tako ćemo se i ponašati", kaže Mirjana Dražić, direktorka Gimnazije "Dušan Vasiljev" u Kikindi.

profimedia

 

U Moravičkom okrugu ima škola koje su prošle godine uspele da realizuju planirane aktivnosti. Nekima su aneksi ugovora ostavili putovanja na čekanju, a neke škole još nisu povratile novac od agencija. Odluke o realizaciji đačkih ekskurzija i izleta, svakako kažu, zavise od popuštanja mera.

"Sigurno ostaje prostor do kraja školske godine, to je zapravo do 31. avgusta, i u odnosu na te mogućnosti obaviće se dogovori i sa roditeljima na prvom mestu, jer oni investiraju na kraju u takve aktivnosti, a onda i sa agencijama", ističe Slađana Parezanović, načelnica Školske uprave Čačak.

Odluku donosi Krizni štab

Ukoliko Krizni štab bude dozvolio đačke ekskurzije, rekreativnu nastavu i jednodnevne izlete, turističke agencije su spremne da odmah počnu sa realizacijom prošlogodišnjih aranžmana.

"Mi bismo već sutradan po dobijanju saglasnosti mogli da izvedemo sve ono što nam je ostalo od nerealizovanih đačkih putovanja. Samo moram da kažem da se tu otprilike radi oko 1.000 đaka što bi bilo preko 2.500 noćenja", navodi Nada Milosavljević iz Turističke agencije "Navis" Kruševac.

Epidemiolozi smatraju da će bezbednosti organizovanja učeničkih okupljanja doprineti i mogućnost vakcinacije dece od 16 i 17 godina.

"To će doprineti mogućnosti da se vratimo u normalan život, a samim tim i da deca mogu da idu i na ekskurzije i da prave svoja okupljanja i manifestacije i tako dalje, ali mi moramo pratiti situaciju i kako to sve ide i koliko ćemo uspeti odnosno koliko će njih pristati da se imunizuje", naglašava dr Aksentije Tošić, epidemiolog, direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak.

U mnogim školama očekuju da će, po popuštanju mera, prvo putovati maturanti, a potom da će se slične aktivnosti realizovati za mlađe razrede.

Komentari (0)

Srbija