Društvo

Zaštitnik građana: Prioritet mentalno zdravlje dece i mladih, usluge moraju biti dostupne i kvalitetne

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2021

-

11:48

Zaštitnik građana: Prioritet mentalno zdravlje dece i mladih, usluge moraju biti dostupne i kvalitetne
Zaštitnik građana: Prioritet mentalno zdravlje dece i mladih, usluge moraju biti dostupne i kvalitetne - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U vreme pandemije kovida 19, više je nego ikada, važno je ulaganje u prevenciju mentalnih poremećaja, pogotovo kod dece i mladih kao najosetljivije populacije, kojima usluge zaštite mentalnog zdravlja moraju biti jednako dostupne i kvalitetne, ukazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja.

On je u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture od početka 2021. godine posetio Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti "Kovin", Službu za psihijatriju Opšte bolnice u Leskovcu, Kliniku za psihijatriju i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Kliničkog centra u Nišu, navodi se u saopštenju.

Euronews Srbija

U izveštajima iz poseta, Zaštitnik građana je, između ostalog, ukazao na potrebu da se intenziviraju aktivnosti na deinstitucionalizaciji u smislu napuštanja prakse dugoročnog smeštanja pacijenata u bolnicama, kao i potrebu uspostavljanja vaninstitucionalnog zbrinjavanja i podrške u zajednici osobama sa mentalnim smetnjama i njihovim porodicama u cilju omogućavanja života i lečenja u zajednici.

Takođe je ukazao na potrebu formiranja centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, uz obezbeđivanje potrebnih resursa radi prevencije, unapređenja i posthospitalnog lečenja pacijenata u zajednici.

Zaštitnik građana podseća da je neophodno bez odlaganja razviti mrežu službi za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici koje će pružati sveobuhvatnu zaštitu mentalnog zdravlja, uz najmanje moguće restrikcije i što bliže porodici, kadrovski osnažiti postojeće specijalizovane službe pri zdravstvenim ustanovama.

Ukazao je i na značaj saradnje i partnerstva vladinog i nevladinog sektora, povezivanje stručnjaka i institucija na lokalnom nivou na promociji mentalnog zdravlja i borbi protiv stigmatizacije.

profimedia

 

Pohvalio je uspostavljanje Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima kojima je potrebna. Broj telefona je 0800 309 309, kao i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje: 063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063 1751150 (za osobe starije od 18 godina), dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana protiv ponovnog uvođenja smrtne kazne

Danas se obeležava i Svetski i Evropski dan borbe protiv smrtne kazne, a tim povodom zamenica zaštitnika građana dr Nataša Tanjević rekla je da se ukidanje smrtne kazne smatra nužnim za zaštitu ljudskog dostojanstva, kao i za progresivan razvoj ljudskih prava.

Smrtna kazna je u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine.


Poslednjih godina se u javnosti povremeno pokreće pitanje uvođenja smrtne kazne, a takav stav građana je u korelaciji sa slučajevima monstruoznog nasilja nad decom i u porodici, kao i organizovanih zločina koji opravdano izazivaju veliku osudu i uznemirenost javnosti i zahtevaju najstrože kažnjavanje.

Takvi stavovi iziskuju kontinuirano ukazivanje na to zašto bi ponovno uvođenje smrtne kazne bilo neprihvatljivo.

Stav protiv smrtne kazne proizlazi iz univerzalnog i osnovnog prava na život. Pravo na život je urođeno pravo i država je dužna da ga štiti i poštuje, a ne da ga oduzima, ističe se u saopštenju.

On je, takođe, utkan u ljudsko dostojanstvo svakog ljudskog bića, uključujući i one koji su počinili najsvirepije zločine, ukazala je Tanjević.

Takođe treba imati u vidu da ne postoje dokazi o tome da smrtna kazna ima generalno preventivan značaj.

U zemljama koje primenjuju smrtnu kaznu stopa kriminaliteta nije manja od stope kriminaliteta u zemljama koje su je ukinule, niti je posle ukidanja smrtne kazne u pojedinim zemljama došlo do porasta teškog kriminaliteta.

Najzad, treba imati u vidu i moguću sudsku grešku, zbog koje bi nevina osoba mogla biti osuđena na smrt.

Komentari (0)

Srbija