Društvo

Memorandum o saradnji sa Španijom u oblasti vazduhoplovstva, Srbija kupuje dva aviona i više helikoptera

Komentari

Autor: FoNet

11/10/2021

-

20:25

Memorandum o saradnji sa Španijom u oblasti vazduhoplovstva, Srbija kupuje dva aviona i više helikoptera
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

veličina teksta

Aa Aa

Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane Srbije i Španije o saradnji u oblasti industrije, naoružanja i opreme, koji će omogućiti intenziviranje vojnotehničke i saradnje u oblasti odbrambene industrije, potpisan je danas na sajmu "Partner 2021", u okviru Samita nesvrtanih koji se održava u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ministar Nebojša Stefanović je potpisao Memorandum sa nacionalnim direktorom za naoružanje Ministarstva odbrane Španije admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom.

Stefanović je naveo da se očekuje potpisivanje ugovora o nabavci dva transportna aviona C-295, koje će Srbija kupiti od španskog Erbasa, kao i nabavka većeg broja helikoptera H-145M.

Stefanović se zahvalio na principijelnom stavu Španije da poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na naporima koje dva ministarstva i institucije čine da jačaju vojnu i vojnotehničku saradnju.

"Naš sajam je dobra prilika da razgovaramo o konkretnim projektima kojima možemo da unapredimo dalje korake u našoj saradnji, pogotovo kada se radi o artiljerijskoj municiji, raketnom gorivu i o savremenim i budućim tehnologijama koje mogu da učine da naša vojska bude efikasnija i da zajednički projekti budu nešto konkretno, što će doneti korist i Srbiji i Španiji", izjavio je Stefanović.

Potpisani Memorandum predstavlja kamen temeljac koji će unaprediti buduću saradnju Srbije i Španije, istakao je Gomez, dodajući da sajam "Partner 2021" predstavlja odličnu priliku za odbrambene industrije obe zemlje.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

Stefanović se tokom sajma sastao i sa poverenikom za odbranu Vlade Mađarske Gašparom Marothom i istakao da je saradnja u oblasti odbrane veoma dobra i da prati dobre sveukupne odnose između dveju zemalja.

Kako je naveo, Srbija je opredeljena za intenziviranje vojno-vojne saradnje, a na sastanku je bilo reči i o mogućnostima razvoja vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao težišnih oblasti.

Komentari (0)

Srbija