Društvo

Dr Adžić Vukićević: Svaki dan gledamo kako se gase porodice, ali vakcinisani iz bolnice izađu na nogama, a ne u kesama

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Jovanović

12/10/2021

-

13:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prošle nedelje je u kovid bolnici u Batajnici od posledica koronavirusa preminuo bračni par. Juče je na redovnoj kontroli bio mladić od 24 godine, koji se jedva izlečio i čija je majka (49) umrla od posledica koronavirusa, dok se on borio za život. Ovakve sudbine čitavih porodica, ovde, mi doživljavamo skoro svakog dana, rekla je za Euronews Srbija direktorka ove bolnice dr Tatjana Adžić Vukićević.

Kako je rekla, trenutno u ovoj bolnici 700 pacijenata leži na poluintezivnoj nezi, dok je 100 na intezivnoj, ali naglašava, da se ova brojka stalno menja.

"Broj pacijenata raste, oni koji se nalaze kod nas su različitog starosnog doba. Međutim, važno je da ukažemo na to da je 95 odsto njih nevakcinisano", rekla je Adžć i dodala da su samo juče obavili 85 prijema.

"Mnogo imamo mladih i nevakcinisanih, tu pre svega mislim na one ispod 40 godina. Na primer, sinoć smo primili mladića od 26 godina iz Gornjeg Milanovca čije stanje se zakomplikovalo. Zbog posedica od korone smo noćas uradili i dve operacije ruke jer smo morali da uklonili trombove kod dvoje mladih ljudi. Da to nismo uradili, jutros bi morali da im radimo aputacije. Važno je da svi shvate da je korona ozbiljna bolest i da ostavlja ozbiljne posledice", rekla je dr Ažić.

Ona je takođe ukazala i na se do sada pokazalo da nevakcinisani prolaze lošije i da imaju težu kliničku sliku.

"Oko 95 odsto ljudi su nevakcinisani, dok je pet odsto njih vakcinisano. Među njima su neki koji su primili jednu ili dve doze doze. Ti koji su primili dve doze nemaju tešku kliničku sliku, oni su uglavnom vakcinisani u februaru ili martu i sada su se razboleli kada je trebalo da prime treću dozu", kazala je dr Adžić.

Kako je dodala kliničke slike vakcinisanih pacijenata koji završe u bolnici su blaže, niko ko je primio dve doze nije na respiratru, a oni nakon lečenja "iz bolnice izlaze na nogama, a ne u kesama".

Adžič je rekla da ova bolnica dobija veliku pomoć KBC Srbije, odakle, kaže, stiže kadar koji je Batajnici preko potreban kako bi nastavio da radi u punom kapacitetu.

"Dobli smo stručni kadar, dosta anestizologa, ali cenu koju plaćamo je visoka. Na primer, zatvorena je klinika za plastičnu hirurgiju radi samo deo za opekotine, zatvorena je i kožna klinika, tamo se primaju samo deca. Sve se svelo na minimum rada da bi se pomoglo Batjanici. Nije u redu da oni koji treba da operišu nešto što nema veze sa koronom, to ne mogu tek tako da urade. Moraju da sačekaju da se završi čitava priča, jer svi sada moraju da pomognu Batajnici", rekla je Adžić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija