Društvo

Eparhija raško-prizrenska poziva na mir: KFOR i Euleks da zaštite građane od nasilnog ponašanja policije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2021

-

13:55

Eparhija raško-prizrenska poziva na mir: KFOR i Euleks da zaštite građane od nasilnog ponašanja policije
Tanjug/AP/Bojan Slavković - Copyright Tanjug/AP/Bojan Slavković

veličina teksta

Aa Aa

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije, ali je u saopštenju apelovala da se policijske snage hitno povuku "jer situacija može dodatno da eskalira".

"Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije.

U saopštenju apeluju i na međunarodne snage KFOR-a i EULEKS-a da "hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije", a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

"Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu KIM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije. Prema podacima bolnice iz Severne Mitrovice najmanje jedna osoba srpske nacionalnosti je ranjena vatrenim oružjem od strane policije, a mediji saopštavaju da je broj povređenih veći", ukazala je eparhija.

Podsetimo, na severu Kosova danas je došlo do tenzija nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju i upala u jednu apoteku. U gradu su se zbog toga oglasile sirene, građani su izašli na ulice, a policija je koristila šok bombe. Jedan Srbin je teško ranjen iz vatrenog oružja u Zvečanu i lekari se bore za njegov život. Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da ima desetine povređenih Srba

Kosovski policajci su upali u apoteke, prodavnice, magacine i druge objekte, a kosovska policija saopštila je da sprovodi akciju protiv krijumčarenja robe u nekoliko gadova i objavila niz fotografija zaplenjene robe široke potrošnje. 

Komentari (0)

Srbija