Društvo

Ambiciozni planovi programa Erazmus - cilj je razmena 10 miliona studenata u narednih sedam godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

22:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Program Erazmus ove godine ulazi u novi ciklus koji će se sprovoditi do 2027. godine, a studenti će od 14. do 16. oktobra moći da se upoznaju sa svim mogućnostima za mobilnost u obrazovnom sistemu.

Oleg Slatina, predsednik Erazmus studentske mreže Srbije, objasnio je u emsiji Euronews jutro da je prošle godine bio smanjen broj odlazećih i dolazećih studenata zbog pandemije koronavirusa, ali da je s početkom ove godine taj broj porastao.

"U Beogradu i u Srbiji boravi veći broj studenata u odnosu na period pre pandemije. Verovatno je razlog tome što nisu mogli da se kreću godinu dana, pa im je želja da odu u neku drugu zemlju i dođu do nekog novog iskustva", kaže Oleg Slatina.

On je naveo da će Erazmus dani biti obeleženi nizom događaja. Centralni događaj će biti upoznavanje sa programom Erazmus 2021–2027 u kome će gostovati Goran Bogunović iz Tempus fondacije (Nacionalna agencija koja sprovodi Erazmus plus program u Srbiji), kao i Katarina Topalović koja će se javiti iz Belgije gde boravi na Erazmus mundus master programu. Događaj počinje sutra u 17 časova i održaće se onlajn. 

"Veliki broj univerziteta i visokih škola u Srbiji ima povelju Erazmus o visokom obrazovanju koja omogućava da šalju studente na strane univerzitete na kojima mogu da provedu jedan semestar ili godinu dana", istakao je.

Godišnje 1.000 studenata iz Srbije učestvuje u Erazmusu

"Postoji i Erazmus mundus, master program koji traje godinu dana i tu se studenti direktno prijavljuju na određene univerzitete, uglavnom na dvogodišnje programe. Studenti tokom te dve godine imaju priliku da borave na više univerziteta", objašnjava Slatina.

Godišnje oko 1.000 studenata iz Srbije učestvuje u Erazmus programu i dobijaju stipendije koje pokrivaju sve troškove života. Sagovornik Euronews jutra istakao je da kod nas najviše dolaze na Fakultet političkih nauka, ponajviše zbog kvalitetnog programa.

"Budžet za program je uvećan, skoro dupliran, sada iznosi 26 milijardi evra. Baziraće se na tri stuba: inkluzivni Erazmus, zeleni Erazmus i digitalni Erazmus. To će omogućiti ljudima iz različitih socio-ekonomskih grupa da učestvuju u programu. Biće olakšana prijava jer će sve ići digitalno, dok će se podsticati da studenti koriste održive načine transporta", naveo je sagovornik Euronews jutra. 

Projekat je, zaključio je, veoma ambiciozan jer je plan da za sedam godina kroz njega prođe 10 miliona ljudi, što je, kako je naveo, broj studenata koji je prošao za proteklih 30 godina. 

Komentari (0)

Srbija