Društvo

Kon najavljuje da će tražiti uvođenje dve restriktivne mere na sledećoj sednici Kriznog štaba

Komentari

Autor: RTS, Fonet

18/10/2021

-

10:05

Kon najavljuje da će tražiti uvođenje dve restriktivne mere na sledećoj sednici Kriznog štaba
Predrag Kon - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba trebalo bi da bude održana ove nedelje, a doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da medicinski deo zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere u pogledu smanjivanja kontakata, koje bi podrazumevale skraćivanje radnog vremena, kao i da na 10 dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

Dr Kon je rekao za RTS da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da insistiraju na sprovođenju onoga što su predložili i prošli put.

"Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje", naglašava dr Kon.

Ističe da do poboljšanja nije došlo ni kada je u pitanju obuhvat imunizacije.

"Ona se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno. Trebalo bi najamnje deset puta više", navodi Kon.

Ističe da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba i da se nada da će doći do nekih pomeranja.

"Ne može doći do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije, koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna", upozorava doktor Kon.

Naglašava da trajni izlaz iz trenutne situacije jeste samo vakcinacija.

"Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi"

"Istovremeno smo tražili da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi - sve što bi sprečilo masovno zaražavanje koje nam se dešava", kaže Kon.

Ističe da bi i sa takvim merama rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

"Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene, ali verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako", kaže dr Kon, te dodaje:

"Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima".

Kaže da virus traži prostor među osetljivima i da ih nalazi među onima koji imaju najviše kontakata - nevakcinisani starosti između 30 i 55 godina.

"Najmanje su vakcinisani oni ispod 30 godina i oni će tek najmasovnije da se zaražavaju jer virus stalno traži prostor. Posebno to važi i za mlade starosti od 12 do 18 godina. Formira se neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je potpuno naopaka stvar. Stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan", kaže doktor Kon.

Milošević: Na Infektivnoj 90 odsto nevakcinisanih

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević izjavila je danas da u toj bolnici više nema slobodnih mesta i da je u klinici 90 odsto nevakcinisanih protiv koronavirusa.

Ona je za RTS rekla da je situacija takva da čim jednog bolesnika otpuste primaju drugoga, dodavši da svakog dana pregledaju oko 200 pacijenata, a početkom avgusta ih je pregledano oko 70.

"Veliki je pritisak na prijemnu ambulantu. Kolege koji tamo rade su pod kontinuiranim pritiskom već godinu i po dana. Neminovno je da se čeka na pregled", navela je Ivana Milošević.

Istakla je da su uglavnom u bolnici nevakcinisani bolesnici, mlađi, sredovečni muškarci, a oni koji imaju tešku kliničku sliku su gojazni.

"Vakcinisani pacijenti, kojih je manje od 10 odsto su oni koji imaju teške hronične bolesti. Prethodno zdravi i vakcinisani, ako se i zaraze uglavnom imaju kliničku sliku koja ne zahteva hospitalizaciju", kazala je Ivana Miloševiće, dodajući da je više od 90 odsto nevakcinisanih u Infektivnoj klinici.

Ukazala je da bolesnici čekaju do poslednjeg trenutka pa se onda jave lekaru i da nije poenta koliko će da čekaju, već je poenta da dobiju pravovremenu terapiju. Ona je apelovala na sve zaražene da se što pre jave lekaru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija