Društvo

Nema novih mera Kriznog štaba, Brnabić: Jedino rešenje je vakcinacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

15:31

Nema novih mera Kriznog štaba, Brnabić: Jedino rešenje je vakcinacija
Nema novih mera Kriznog štaba, Brnabić: Jedino rešenje je vakcinacija - Copyright Tanjugg/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao da se usvoje mnogo restriktivnije mere nego što trenutno postoje, ali da novih mera nema, te je podvukla da je vakcinacija jedini održivi odgovor na pandemiju koronavirusa.

"Trenutne mere su maske u zatvorenim prostorima, na otvorenom gde nije moguće držati distancu i vakcinacija kao jedini održivi odgovor. Medicinski deo štaba zahtevali su da uvedemo najmanje 10 dana mere zabrane javnog okupljanja iznad, skraćivanje radnog vremena i ukoliko to rezultira u smanjenju broja onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica. Razgovarali smo dugo o tome, verujem da bi dovele da se smanji broj zaraženih, ali dovelo bi i do smanjenja vakcinacije. Odlučili smo da nastavimo ovako kao što jeste", rekla je premijerka na konferenciji za medije nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je dodala da je medicinski deo štaba podvukao da je najvažnija specifična mera suzbijanja epidemije masovna vakcinacija, "a cilj sprovođenja treba popeti na 80 odsto populacije starije od 12 godina starosti uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službi".

"I dalje smatram da bi ove mere dovele do toga da se svakako brže smanji broj zaraženih, ali bi takođe dovele do toga da ponovo stane imunizacija", dodala je Brnabić te istakla da je treću dozu do sada primilo 11,6 odsto građana.

"Da imamo restriktivne mere, mislim da smo se složili da je to produžavanje agonije, odugovlačenje i da nije trajno rešenje, da krajnja mera jeste samo i isključivo vakcinacija. To je zaključak Kriznog štaba uz ogradu lekara. Za sada nastavljamo ovako kao što smo počeli. Molim i apelujem na sve da se vakcinišu oni koji nisu, što pre oni kojima je prošlo 180 dana od druge doze, da prime što pre treću dozu", navela je premijerka.

Navodi i da kada je reč o vakcinaciji, mora da postoji građanska solidarnost i lična odgovornost.

"Znam da ako uvedemo mere brzo će pasti broj zaraženih, a onda ćemo morati da opustimo mere, deo nevakcinisane populacije će se vratiti rođendanima, sahranama, slavama koje dolaze i restoranima i kafićima i ponovo će se podići taj broj. I onda ćemo ponovo da uvedemo restriktivne mere - kao da nemamo vakcine. Imamo odgovor i imamo rešenje, a imamo zahvaljujući ozbiljnosti države i Kriznog štaba, a to je vakcinacija. Ako pričamo o drugim restriktivnim merama ja ne verujem u vakcinaciju nego u odgovornost i ozbiljnost naših ljudi. Sve to je sada do nas", podvukla je ona.

Ponovila je da je rešenje za pandemiju postoji i da ga mi imamo, te podvukla da je jedino održivo rešenje vakcinacija.

"Verujem da će se ljudi vakcinisati, da bismo postigli kolektivni imunitet", dodala je.

Još nema odluke o kovid propusnicama

Na pitanje hoće li u Srbiji biti uvedene kovid propusnice, premijerka je ponovila da su nadležni radili na njima i da su one spremne.

"Moguće da ćemo doći do toga da ih uvedemo u jednom trenutku. Ne kažem pre ili kasnije, možda nećemo", naglasila je, te dodala da i ako se i kada uvedu, da neće moći da ih iskontrolišu.

"Vratila sam se iz Njujorka, tamo ih kupuju za 100 dolara. Ne možete da kontrolišete to. Onda opet nećemo razgovarati o propusnicima nego ćemo uzimati jeftine političke poene, jer će neko tražiti tog jednog ko je ušao u kafić, a niko mu nije tražio. Možemo, ali nemoguće iskontrolisati, a posebno kada je bilo 50 odsto vakcinsanih", rekla je.

Kaže da kovid propusnice mora da kontroiše inspekcija, komunalne službe i policija.

"Možete da tražite, ali ne možete da očekujete da će u realnosti neko ko nije vakcinisan da kontroliše druge. Nemate jednog inspektora po glavi stanovnika. Opet dolazimo do toga da se ovakve pandemije mogu pobediti ličnom odgovornošću i građanskom solidarnošću", ponovila je premijerka.

Uskoro odluka o trećoj dozi nakon pet meseci

Ona je dodala i da niko iz Nacionalnog tela za imunizaciju nije doneo odluku da li se smanjuje na pet meseci, i da će o tome odluka tek biti doneta.

Na pitanje novinara koja je uloga medicinskog dela Kriznog štaba, ako političari donesu odluku, ona je odgovorila da je odgovor vrlo prost.

"Došli smo do preko 8.000 zaraženih tako što se nismo vakcinisali, tako što smo dozvolili da smo jedna od zemalja koja je prva dobila vakcine, ima ih dovoljno i izbor, došli i do 50 preminulih preko dana i 8.000 zaraženih".

Kaže i da ono što je bila obaveza države je da nabavi lekove i sva sredstva da omogući zdravstvenim radnicima da se bore za svaki ljudski život i da nabavi vakcine.

"Uradili smo i više izgradili bolnice, nabavili smo najveći broj različitih vrsta vakcina - ostalo je individualna odgovornost i to mora biti individualna odgovornost. Medicinski deo Kriznog štaba služi da nas savetuje i oni su jasno rekli svoj savet. Odgovornost je na meni i isključivo moja, moja dilema je šta ćemo da radimo ako uvedemo krizne mere", ukazala je premijerka.

"Apel da se mladi vakcinišu"

Komentarišući to što se mali procenat mladih vakciniše, Brnabić je rekla da nažalost oni osećaju da je to za njih samo jedan običan virus, kao grip.

"Ali ne radi se o tome, delta soj očigledno jako utiče na mlade tako da imaju ozbiljne forme bolesti. Imamo nažalost i određen broj mladih koji je preminuo bez drugih bolesti, a nisu bili vakcinisani. Razgovaraću sa njihovim organizacijama, sa SKONUS-om, studentskim organizaci jama, sa svima kojima mogu, da apelujem da se mladi vakcinišu. To je ono što možemo i što ćemo raditi i dalje", navela je premijerka.

Na pitanje da li treba uvesti obaveznu vakcinaciju, premijerka je rekla da ona može da se uvede ali da postoje obavezne vakcine protiv drugih bolesti zdravstvenih radnika pa ni od njih nije vakcinisano više od 10 odsto. 

"Obavezna je i za grip za zdravstvene radnike. Vi možete to da uradite i onda šta ćete uraditi. Ako neko neće - neće. Šta da uradimo? Da otpustimo, posebno pričam o zdravstvenim radicima. Neko mora da nas leči, meni je to neshvatljivo, neodgovornost koju ne mogu da pojmim. Čula sam lekarku koja je najbolje na svetu objasnila kada ste lekar koji se ne vakciniše i ne veruje u vakcinaciju, to je isto kao da ste odličan sveštenik, ali ne verujete u boga. Tako je, kako je", objasnila je Brnabić.

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija