Društvo

Ženi pozlilo u prevozu, a znala da je pozitivna na koronu: Hitna pomoć je prevezla do bolnice

Komentari

Autor: RTS/Euronews Srbija

29/09/2021

-

08:08

Ženi pozlilo u prevozu, a znala da je pozitivna na koronu: Hitna pomoć je prevezla do bolnice
Hitna pomoć - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je juče zabeležen rekordan broj zaraženih koronavirusom, te je na kovid bilo pozitivno skoro 8.500, lekari i članovi Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa apeluju na građane da se vakcinišu i ponašaju odgovorno. Među onima koji su apelovali je i doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Ona je apelovala na sve da se odgovorno ponašaju i navela primer da je Hitna pomoć juče intervenisala u gradskom prevozu gde je pozlilo ženi koja je znala da je kovid pozitivna.

Ona je rekla  da su za 24 sata prevezli 45 pacijenata do trijažnih centara, obavili 72 interklinička transporta do kovid bolnica u Kruševcu, Niške Banje, Mladenovca.

"Nije dobra situacija sa koronavirusom. Brojke skaču, ali još više zabrinjava to što smo juče u javnom prevozu na uglu Kruševačke i Ustaničke ulice u Beogradu dobili poziv na javnom mestu da je pozlilo nekome u prevozu. Ispostavilo se da žena zna da je kovid pozitivna", navela je doktorka Stefanović.

Prema njenim rečima, žena je već tri dana ima simptome i potvrđen kovid i krenula je prevozom u Infektivnu kliniku.

"Nemojte to raditi, zarazićete sve koji se nalaze u javnom prevozu, takve slučajeve prevozi Hitna pomoć", naglasila je doktorka.

Istakla je da je ovo opasno ponašanje po sve druge bez obzira koji je razlog za to.

"Ne znate da li se u autobusu nalazi neki drugi pacijent koji ima neku drugu bolest koji ne može da primi vakcinu. Moramo se odgovorno ponašati čak i kada nam nije dobro. Za takve pacijente zadužena je Hitna pomoć", istakla je doktorka Stefanović.

Kon: Restriktivne mere ili kovid propusnice

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da su kovid propusnice ili restriktivne mere, jedino preostalo rešenje i da Krizni štab nema više šta da predloži.

"Ako su propusnice protivustavne onda se to jasno kaže da ne može. Onda Krizni štab odgovara moraju restriktivne mere. Ako ne mogu ni restriktivne mere, molim nekoga da nas opozove, jer nemamo više šta da predložimo", rekao je sinoć Kon.

Kon kaže da su kovid propusnice najracionanije kao i hitna obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim službama koje su u kontaktu sa velikim brojem.

"Tu nema više pregovora", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, najdrastičniji izlaz je zatvaranje na deset dana i sprečavanje svih kontakata.

"Nema više vremena za premišljanje. Vakcinacija se mora ubrzati. Ako se mere ne sprovode, one se moraju sankcionisati. I to medicinski deo Kriznog štaba govori mesecima. Javni prenos različitih dogadaja pokazuje nepoštovanje, ignorisanje i bojkot mera, i time smo bili zasuti celo leto. Više priče nema", zaključio je Kon za RTS.

Podsetimo i da je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naveo da je mladić (26) koji nije bio vakcinisan umro od posledica virusa korona u kovid bolnici na Mišeluku u Novom Sadu. On je dodao i da je bolnica skoro popunjena i da su juče imali najteži dan od otvaranja kada su za 24 sata primili 60 pacijenata.

Koliko je situacija teška pokazale su i najnovije korona brojke. Srbija je juče imala najveći broj novozaraženih u jednom dana od početka epidemije koronavirusa - njih 8.467, a preminulo je čak 42 ljudi. 

Gojković je za Euronews Srbija upozorio da je ovo vrh četvrtog epidemijskog talasa, da se svakodnevno registruje veliki broj novozaraženih i veliki broj pacijenata koji se bolnički zbrinjavaju, kao i da će se takav zabrinjavajući trend nastaviti. 

"Takav će se trend nastaviti i narednih dana, takva su očekivanja. Ono što je dobro da će nakon toga epidemijska kriva početi da pada, ali do toga neće doći odjednom", pojasnio je Gojković i dodao da je najveći problem povećan broj pacijenata na bolničkom lečenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija