Društvo

Dr Delić o kovid propusnicama: Srbija pokušava da reši problem "kozmetičkim merama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2021

-

17:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Infektolog dr Dragan Delić rekao je za Euronews Srbija da nije optimista povodom trenutne epidemijske situacije i da zastupa stav da je ovo "tragedija epskih razmera".

"Ovo jeste vreme masovnog umiranja i stradanja stanovništva, ali je problem što mi ni ne znamo tačan broj preminulih. Dodajte tom broju postkovid sindrome, nekovid bolesnike... Prema tome, radi se o više desetina hiljada preminulih stanovnika", naveo je Delić.

Komentarišući uvođenje kovid propusnica, dr Delić ističe da Srbija "kozmetičkim merama" pokušava da reši problem.

"Sve je to bilo neozbiljno i ne shvatamo dubinu, širinu i značaj ovog problema. Mora doći do jednog radikalnog preumljenja, a to je da se sve ovo vrati u okvire struke i nauke, u okvir postojećih zakona koji važe, tačnije Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zaštiti stanovištva od zaraznih bolesti i Pravilnika o imunizaciji. Čitava ova situacija je jasno definisana zakonom. Međutim, od početka se ti zakoni ne primenjuju i ne poštuju", naveo je.

Infektolog u penziji kaže da je posle sednice Kriznog štaba očekivao i druge mere, ali da do njih nije došlo.

"Meni nedostaje izveštaj epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje u kojem bi pisalo koliko se inficiranih zarazilo na okupljanjima, svadbama, u porodici, školi, klubovima, pa bi se videlo gde je glavni problem i onda bismo u tom pravcu delovali. Nedostaje nam jedna takva analiza", naveo je Delić.

Smatra da kovid propusnice neće imati neki značajniji efekat dok se ne uvedu neke druge mere.

"Ovo je sada samo odlaganje problema koji ćemo, bojim se, skupo platiti. Već ga skupo plaćamo sa pedeset i nešto preminulih osoba dnevno. Pomnožite to dva ili tri puta i dobićete prave brojke", upozorio je dodajući da se uprkos visokoj smrtnosti naš narod i dalje veseli i okuplja - "Nedostaje empatija, postoji jedna samodovoljnost kod ljudi što je, po meni, veoma opasno".

Dr Delić smatra da nedostaje i angažovanje drugih struktura iz javnog života - poznatih ličnosti, crkvenih verodostojnika, pa čak i lekara iz kovid sistema koji bi trebalo javno da govore o onome što gledaju svaki dan.

"Mi smo u katastrofalnoj epidemijskoj situaciji, a pritom ništa ne radimo radikalno i planski, ne slušamo ni struku da to sve sprečimo. Potrebna nam je planska promišljena politika upozoravanja naroda šta se dešava i kakve sve posledice mogu biti", zaključio je Delić u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija