Društvo

Četvrta industrijska revolucija - koje sve poslove donosi doba digitalizacije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2021

-

18:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Treći po redu "4.0 Fest" okupio je ove godine veliki broj srednjoškolaca u šest gradova Srbije i spojio ih sa budućim poslodavcima, univerzitetskim profesorima i ljudima uspešnim u biznis sferi.

"Konstantno usavršavanje i nadogradnja znanja i veština su neophodni, nije dovoljno samo završiti neke visoke škole i fakultete. Četvrta industrijska revolucija donosi promene brže nego ikad. I kočijaši su u 19. veku i te kako imali posla, pa su ih motorna vozila zamenila", kaže Andrijana Sajko, direktorka "4.0 Festa".

Prema njenim rečima, život ljudi se više promenio u poslednjih 20 godina, nego što je to bio slučaj u periodu od Prvog srpskog ustanka do Prvog svetskog rata.

"Prošle godine smo imali virtuelni festivalski prostor koji smo ove godine nadogradili, i posetioci iz šest gradova su mogli da nauče o simuliranju, odnosno virtuelnoj realnosti. Ove godine smo napravili aplikaciju za karijerno usmeravanje i savetovanje", ističe Sajko.

Dodaje da je ove godine napravljena aplikacija, pa tako svaki korisnik popunjavanjem upitnika na sajtu može da prođe kroz taj svet zanimanja koje četvrta industrijska revolucija donosi.

"Većina današnjih zanimanja nisu postojala pre pet godina"

Digitalizacija je prisutna i u sferi medicine, dodaje, naglasivši da je, naročito u vreme pandemije korisno da doktori mogu na daljinu da pogledaju o čemu se radi u nekim situacijama.

"Pitanja za srednjoškolce su rutinska, napravljena tako da testiraju kakva ste vi ličnost - na primer, da li ste se u detinjstvu više bavili kreativnim igricama, ili slaganjem kockica, i slično".

Objašnjava da test daje tri vrste odgovora: prvo, profil kojim ste određeni da se bavite, drugo, sektor kojim bi trebalo da se bavite, i treće rešenje daje odgovor na to da li ste za javni, nevladin sktor, preduzetničku ili korporativnu karijeru, i tako dalje.

"Odazvao se veliki broj srednjoškolaca. Od prošlog ponedeljka smo, do sada, imali više od 1.000 odgovora", kaže Sajko.

Naglasila je i da je domaće tržište rada sve više spremno za industrijsku revoluciju, kao i da su srednjoškolci dobro upoznati sa novim poslovima poput belih hakera, neuromenadžera i tako dalje. 

Komentari (0)

Srbija