Društvo

Od danas kreće projekat "Univerzalni Dizajn" - veća pristupačnost kulturnom sadržaju za osobe sa invaliditetom

Komentari

Autor: Eurnews Srbija

25/10/2021

-

13:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od danas kreće dugoročni projekat "Univerzalni Dizajn" koji ima za cilj postizanje univerzalnih rešenja koje obezeđuju veću pristupačnost za osobe sa invaliditetom kada je reč o programima kulturnih institucija i drugih javnih prostora namenjim kulturi i umetnosti.

Kako su autori ovog projekta objasnili, on će biti realizovan kroz nekoliko faza koje podrazumavaju radionice koje će pomoći onima koji žele da podignu svest o važnosti kuluture i uključenja osoba sa invaliditetom upravo u programe kulturnih institucija.

Aleksandar Milić iz KC Beograd rekao je za Euroenws Srbija je današnja radionica samo prva u nizu i da će sledeća biti 1. novembra.

"Mi sa učenicima radionica nećemo samo da govorimo o problemima ljudi sa invaliditetom, već i kako da mi njima približimo kulutrne institucije i sadržaje", kazao je Milić.

On je objanio da cilj radionica uticaj na javnost i da osobe sa invaliditetom ne budu "nevidjive", ali i da se čuje sa čim se sve one suočavaju i kako da se se to poboljša.

"Mi želimo da naš grad i institucije njima prilagodimo. Sve treba da se promeni, ali hajde da ih salslušamo i da kroz univerzalni dizjan i nešto promenimo", dodao je.

Bojana Rudić Počuč je jedan od predvača na ovom projektu i kaže za Euornews Srbija nisu samo osobe sa invaliditetom "nevidljive".

"Ideja univerzalnog dizajna predstavlja pristupačnost svim ljudima, bez obzira na njihove karakterisitke i sposobnosti. Nisu samo u pitanju osobe sa invaliditetom već su tu i penzionerima, starijim roditeljima sa malom decom. Ideja je da se kulturni sadržaj približe svima njima", kazala je ona i dodala da je ovo prvi korak u nizu.

Inače, tokom radionica, tim esperata za pristupačnost, govoriće o principima pristupačnosti, zakonodavnim okvirima, teoriji pristupa hendikepu, kao i zajedničkim akcijama za sprovođenje. 

Prijave za radionice se vrše prijavom putem mejla jovana.radovanovic@kcb.org.rs ili pozivom na telefon 011 2622 757, a kompletan raspored predavanja je dostupan na sajtu www.kcb.rs

Projekat su podržali Kulturni centar Beograda u saradnji sa ekspertima za pristupačnost i uz podršku Ministartstva kulture i informaisanja Republike Srbije pokrenuo je od danas.

 

Komentari (0)

Srbija