Društvo

Niški sud presudio u slučaju mladog pijaniste, komšija ga više od 100 puta prijavio zbog sviranja klavira

Komentari

Autor: T.S.

28/05/2021

-

19:28

Niški sud presudio u slučaju mladog pijaniste, komšija ga više od 100 puta prijavio zbog sviranja klavira
Niški sud presudio u slučaju mladog pijaniste, komšija ga više od 100 puta prijavio zbog sviranja klavira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prekršajni sud u Nišu doneo je presudu kojom je oslobodio od odgovornosti mladog pijanistu Vladimira Aćimovića (19) zbog sumnje da je 16. februara 2020. godine iz svog stana bukom remetio javni red i mir svirajući klavir, prenosi Kurir.

Nije dokazano da je učinio prekršaj za koji se tereti. Presuda nije pravosnažna, a pravo žalbe Prekršajnom apelacionom sudu ističe u roku od osam dana.

Mladi muzičar i student Fakulteta umetnosti u Beogradu kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, koji je više puta predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni, zbog svojih obaveza često je odsutan iz stana u Nišu. Ipak, budući da Vladimir svakoga dana mora da vežba, u njegovom stanu, ali i u zgradi se često čula muzika.

Porodica Aćimović je od svakog komšije, osim jednog, dobila saglasnost da Vladimir svakoga dana svira nekoliko sati.

Kako je došlo do svađe?

Aćimovići i porodica koja živi u stanu iznad njihovog, na trećem spratu, bili su u dobrim odnosima sve dok 2017. nisu kupili polukoncertni instrument zbog čije glasnoće je nastala svađa.

"Nekako smo trpeli 11 godina, od 2005. godine kada smo se uselili, Vanjin pijanino klavir, ali je 2017. godine donet polukoncertni klavir u stan. Takav klavir služi za dvorane, a ne za stan", rekao je profesor sa trećeg sprata.

Zbog žalbi profesorove porodice, Vladimir je odlučio da u nabavi električni pijano, ali nije mogao u potpunosti da prekine sviranje pravog klavira.

"Moje komšije, svi osim jednog, su mi dale saglasnost da nekoliko sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo zato da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno", objasnio je pijanista.

Komšije su više od 100 puta prijavile mladog muzičara, gotovo uvek kada bi se klavir čuo na samo nekoliko minuta.

Na kraju je protiv njega podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je 16. februara 2020. godine između 10 i 14 sati svirao klavir u stanu.

Obe strane priče

Komšija sa trećeg sprata je za Kurir rekao da je nekoliko puta zamolio Vladimirovog oca da uradi zvučnu izolaciju, te je ponudio i da je sam finansira. 

Prinstcreen YouTube/ Vladimir Aćimović

 

"Hteo sam da finansiram izolaciju, ali rekao je da će to on da učini. Nije to uradio. I tada sam počeo da zovem u pomoć, jer kada dođem s posla, moj jastuk je na metar i po od klavira... Nisam srećan što je to došlo do suda, ali stvarno sam hteo da to rešim na civilizovan način", dodao je profesor.

Vladimir je saslušan 9. septembra, a pretila mu je novčana kazna od pet do 30.000 dinara.

Agonija porodice Aćimović otišla je toliko daleko da je Vladimir prosledio medijima otvoreno pismo koje je  uputio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću: "Presuda protiv mene može biti presedan za sve druge muzičare koji vežbaju kod kuće jer nemaju prostor za sviranje u školama i na fakultetima", naveo je mladi pijanista u pismu.

Za sada Aćimovići neće morati da plate kaznu, ali to i dalje ne znači da će u budućnosti komšije uspeti da reše svoje nesporazume.

Komentari (0)

Srbija