Društvo

Radna grupa za bezbednost: U aprilu devet prijava zbog napada na novinare

Komentari

Autor: Fonet

28/05/2021

-

20:00

Radna grupa za bezbednost: U aprilu devet prijava zbog napada na novinare
Radna grupa za bezbednost: U aprilu devet prijava zbog napada na novinare - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Tokom aprila formirano je devet novih predmeta na osnovu devet prijava napada na novinare, izjavio je danas zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković na sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković.

Stamenković je posebno izvestio o predmetima vezanim za napade na Jelenu Zorić i Daška Milinovića, gde su Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podneli optužne akte sudu. 

On je podsetio da je od 1. januara do 30. aprila ove godine zabeleženo 38 napada na novinare i naveo da je identifikovano 37 lica, saopštila je Vlada Srbije.

Član Radne grupe Veran Matić izvestio je o radu Sigurne linije za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, kao i o aktivnostima za unapređenje i upotpunjavanje medijskim i pravnim sadržajima, vezanim za jačanje bezbednosti novinara, koji se objavljuju na portalu bezbedninovinari.rs. 

Matić je naveo da je u maju bilo oko 30 poziva na SOS telefon, a da su tri slučaja kvalifikovana da budu upućena na kontakt u MUP-u i tužilaštvima.

Članovi Radne grupe obavestili su premijerku i ministarku kulture i informisanja da je Radna grupa na posebnom sastanku razmatrala mišljenje profesora Zorana Stojanovića u vezi sa izmenama Krivičnog zakonika radi sveobuhvatnije zaštite novinara.

Mišljenje će biti prosleđeno Ministarstvu pravde, koje je formiralo Radnu grupu koja će se baviti izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić obavestio je članove Radne grupe da je platforma završena i da se sada radi na prikupljanju nedostajućih podataka od medijskih i novinarskih udruženja, navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

Srbija