Društvo

U Tiršovoj troje dece obolele od korone sa teškom kliničkom slikom, dve bebe na respratoru u stabilnom stanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2021

-

08:15

U Tiršovoj troje dece obolele od korone sa teškom kliničkom slikom, dve bebe na respratoru u stabilnom stanju
U Tiršovoj troje dece obolele od korone sa teškom kliničkom slikom, dve bebe na respratoru u stabilnom stanju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na dečijoj Univerzitetskoj klinici "Tiršova" trenutno je troje dece sa teškom kliničkom slikom izazvanom koronavirusom, a dve bebe koje se nalaze na mehaničkoj ventilaciji za sada su stabilno.

"Ove dve bebe o kojima smo već govorili nalaze na mehaničkoj ventilaciji za sada su stabilno. Vitalno ugrožavajuće stanje je kod ove bebe zato što zahtevaju intenzivnu negu i terapiju", rekla je za Prvu TV načelnica intenzivne nege na ovoj klinici dr Snežana Rsovac.

Kako je dodala, sada je teško proceniti, ali se na klinici nadaju da je prevaziđen prvi deo kada je život beba visio o koncu.

"Ali sve dok ih ne budemo odvojili od mehaničke ventilacije i krenuli uzlaznim tokom, pričaćemo da su u teškom stanju, jer i jesu", kaže Rsovac.

Kada je u pitanju treće dete sa teškom kliničkom slikom, ono boluje od dijebetesa, dodala je doktorka.

Kako bi se ovakve situacije izbegle, savetovala je da "svako snosi pojedinačnu odgovornost", što podrazumeva držanje distance u zatvorenom prostoru i nošenje maski na otvorenom kada je mala distanca, zatim često pranje ruku i vakcinisanje.

Rsovac je rekla i da je nedavno istraživanje pokazalo kako su vakcinisani, ukoliko se zaraze koronom, manje dana bili bolesni, kao i da su imali lakšu kliničku sliku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija