Društvo

Lovački savez Srbije obeležio 125 godina postojanja

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

16:10

Lovački savez Srbije obeležio 125 godina postojanja
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Lovački savez Srbije obeležio je danas 125 godina od osnivanja, a povodom značajnog jubileja dodeljena su najviša lovačka odlikovanja državnim institucijama sa kojima to udruženje, koje broji 85.000 lovaca, ima dobru saradnju i zajedničke ciljeve.

Osim članova Saveza, svečanosti u Domu garde Vojske Srbije prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji su u ime Skupštine Srbije i MUP-a primili plakete udruženja.

Ta priznanja dodeljena su i Ministarstvu odbrane i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je resorno zaduženo za lovstvo.

Dačić je, nakon uručenja plakete, rekao da se obeležava značajan jubilej organizovanog lovstva u Srbiji i naglasio da je za instituciju parlamenta važno da se u donošenju zakonskih propisa uvaži mišljenje lovaca.

"Njihova uloga nije bavljenje lovom samo u smislu regulisanja broja divljači, nego i u funkciji zaštite prirode. Nisam pristalica ubijanja životinja, ali jesam za plansko regulisanje broja divljači i opstanka biodiverziteta i zato je važno da postoji saradnja Saveza sa nadležnim državnim isntitucijama", rekao je Dačić za Tanjug i dodao da ne ide u lov, ali da među članovima njegove porodice ima lovaca.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ministar Vulin je naglasio da MUP ima odličnu saradnju sa Lovačkim savezom i izrazio nadu da će do kraja godine biti usvojen novi Zakon o oružju i municiji tokom čije izrade je, kako kaže, konsultovan i Savez.

"Takođe, veoma se radujem se što će MUP početi da radi na organizaciji tzv. zelene policije, što znači da se borimo protiv krivolova i još snažnije čuvamo naša lovišta, što će biti još jedan doprinos očuvanju prirode"', rekao je Vulin.

Smatra da lovci u Srbiji zaslužuju poštovanje i da bez njih, kako kaže, ne bi bilo ni divljači.

"Za razliku od onih koji bi da zabrane lov i lovišta, lovci su ti koji se, kada padne sneg i kada treba prtiti hranu po planinama, brinu da sačuvaju divljač, tad nema ekologa", rekao je ministar.

Vulin, koji je i sam lovac, ističe da među lovcima nema socijalnih, nacionalnih, verskih i političkih podela.

"To su ljudi koji vole lov, a za one koji više vole odstrel nego divljač, po pravilu nema mesta u lovištu", kaže Vulin.

"Lovci su balans koji drži biološku ravnotežu"

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Chirković rekao je da je to udruženje jedno od najstarijih udruženja građana u Srbiji čija je misija - zaštita prirode, puna lovišta, očuvanje i unapređenje staništa divljači u Srbiji.

"Lovci su balans koji drži biološku ravnotežu, da nije lovaca divljač ne bi opstala. Neretko smo tu da pomažemo i kada su u pitanju razne nepogode i nesreće", rekao je Chirković.

Među članovima Saveza je i Mina Ðurđević Vojinović, ekonomista iz Niša, koja kaže da u Srbiji ima žena lovaca, ali mnogo manje nego u zapadnoevropskim zemalja.

Kaže da se lovom bavi od malih nogu i da je strast prema lovu nasledila od oca i dede.

"Imala sam njihovu podršku, deda mi je namenio, kako je govorio, damsku lovačku pušku kalibra 28. Najviše volim da lovim sitnu divljač, ali sa suprugom idem i u lov na divlje svinje", kaže Mina.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Za nju je lov vraćanje korenima, tradiciji i prirodi od koje nas, kako kaže, previše udaljava savremeni način života.

Obeležavanju jubileja Lovačkog saveza Srbije prisustvovali su i predsednici lovačkih saveza Bugarske i Makedonije i predstavnici lovačkih saveza iz Hrvatske i Republike Srpske.

Lovački savez Srbije osnovan je 13. oktobra 1896. godine na zboru lovaca u selu Brzanu kod Lapova, u privatnom lovištu kralja Milana Obrenovića koji je izabran za počasnog predsednika udruženja.

Komentari (0)

Srbija