Društvo

Mladenovac se tresao tri puta u danu, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta objašnjava što je poslednji bio najglasniji

Komentari

Autor: Jovana Stanković

31/10/2021

-

17:15

Mladenovac se tresao tri puta u danu, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta objašnjava što je poslednji bio najglasniji
Mladenovac se tresao tri puta u danu, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta objašnjava što je poslednji bio najglasniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri zemljotesa u istom danu na teritoriji opštine Mladenovac nisu veliko iznenađenje za struku, jer kada krene jedan, on često oslobodi energiju za nekim sledećim. To što za poslednji kažu da je bio netipičan, kratak i galsan, znači da je epicentar bio blizu vrha zemlje, pa je zbog toga skrenuo naveću pažnju, kaže za Euronews Srbija profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu dr Dragan Milovanović.

"Sa zemljotresima je slično kao i sa vulkanima. Obično kada krene jedan da se oslobađa, on pokrene svu energiju, pa se često dešava da za njim krene niz potresa, jačih ili slabijih. Što se jučerašnje situacije tiče, važno je da nisu ostavili posledice, sem što su uznemirili ljude", kaže dr Milovanović dodajući da je iz razgovora sa kolegama iz struke dobio informaciju da je reč o epicentru koji je bio blizu površine.

seismo.gov.rs

 

U razogovoru za Euronews Srbija on ukazuje na još jednu, netipičnu, stvar kada su u pitanju zemljotresi kao što je bio ovaj od sinoć u Mladenovcu.

"Tokom trajanja potresa, moguće je videti svetlosni bljesak koji izbija iz zemlje. Reč je upravo o toj energiji koja nije duboko i koja mora da izađe negde. Međutim, nisam čuo da je juče neko uočio tako nešto", dodaje on, objašnjavajuči da je reč o retkom, ali mogućem fenomenu.

Tlo u Mladenovcu juče se tri puta treslo. Zemljotres magnitude 2.6 jedinica Rihterove skale zabeležen je u juče ujutro u 8.13 sati u regionu Mladenovca, a nešto posle 10.30 minuta ponovo se treslo tlo. Međutim, istog dana, oko 23.32 sata ovaj grad pogio nešto jači potres, jačine 3,9 Rihtera, javio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Korisnici EMSC-a izvestili su da je udar bio "kratak, ali veoma glasan i snažan".

"Osetio sam jako podrhtavanje u krevetu na prvom spratu zgrade. Čuo sam zveckanje prozora iz drugog stana", opisao je jedan od građana Mladenovca.

Prema rečima svedoka, pored Mladenovca, potres se osetio i u Kraguejvcu, Valjevu i Novom Sadu.

"U centru Mladenovca osetili smo da se kuća trese oko 4-6 sekundi. U mom domaćinstvu ljudi kažu da su osetili pucketanje nekih pola sata pre zemljotresa", navode svedoci.

Na pitanje kako je i zašto dolazi do učestalih potresa dr Milovanović kaže da ni on, ni niko od geologa, sa kojima godinama sarađuje, nemaju tačan odgovor. Objašnjava da je moguće predvideti koje tlo im je podložnije, ali se ne može tačno znati kada će se to dogoditi ni kog bi inteziteta bili.

Milovanović objašnjava da se ovako učestali potresi unutar evropske ploče ne očekuju u Nemačkoj, Engleskoj, Finskoj i Holandiji, ali su na Balkanu izvesni upravo zbog njegove pozicije.
"Balkan je inače pod rizikom od potresa, okvirne granice znamo, ali ne možemo da budemo sigurni niti da predvidimo njihov intezitet", objašnjava dr Milovanović.

Zašto se dešavaju česti potresi na Balkanu?

On dalje kaže da su zemljotresi inače tipični za ovaj deo Evrope, samo je pitanje koliko će biti razdorni i koje posledice mogu da ostave. 

Početkom juna su se, na primer, za 48 sati u Crnoj Gori osetila tri zemljotresa jačine od 2,7 do 4,3 stepena Rihterove skale, a dva dana ranije zabeležen je i jedan u Grčkoj jačine od 5,7 stepeni, koji se osetio i u Turskoj. 

Onaj koji je, međutim, u poslednje vreme bio najrazorniji u regionu, dogodio se u Hrvatskoj, u Petrinji i okolini i bio je jačine 6,2 spena po Riheru. Zabeležen je krajem prošle godine, bio je veoma razoran, a i odneo žrtve.

Milanović objašnjava da razloga da zemljotresi u ovom delu Evrope budu izvesni ima više.

Tanjug/HINA

 

"Prvi razlog je neprestano podvlačenje Afrike pod Evropom. To nije granica koju mi vidimo na karti, niti je jedna linija, već je u pitanju potpuno grbava, neravna, zupčasta ploča širine nekoliko stotina kilometara pri čemu su neki njeni delovi podvučeni", objašnjava Milovanović dodajući da to najviše ima veze sa potresima u Hrvatskoj.

"Drugi razlog je 'stari rez' na prostoru bivše Jugoslavije koji dolazi iz jugozapadne Azije i preseca Srbiju. Ovaj rez zapravo podrazumeva spoj Evroazije, Afrike i Indijskog potkontinenta u ovom delu i zbog toga su potresi ovde izvesni", kaže on.

"Treći povod može da bude to što se i sama Afrika "cepa", a ona se nezvanično cepa do ovih krajeva i to prouzrukuje razdvajanje tekstonskih ploča", kaže Milovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija