Društvo

Lekar u UKC Niš razrešen dužnosti načelnika odeljenja zbog Viber grupe u kojoj se promovisao ivermektin kao lek za kovid

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2021

-

16:27

Lekar u UKC Niš razrešen dužnosti načelnika odeljenja zbog Viber grupe u kojoj se promovisao ivermektin kao lek za kovid
Wikipedia.org/Intermedichbo - Copyright Wikipedia.org/Intermedichbo

veličina teksta

Aa Aa

Prof. dr Bojko Bjelaković iz Niša razrešen je dužnosti načelnika Odeljenja za kardiologiju Klinike za dečje i interne bolesti UKC Niš, potvrđeno je za Euronews Srbija u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kolegijum UKC Niš razrešio ga je dužnosti zbog "neprimerenih aktivnosti u Viber grupama".

Dr Bojko Bjelaković, kako su preneli mediji, bio je član Viber grupe LRNE (Lekari i roditelji za nauku i etiku) u kojoj je promovisan "ivermektin" koji je u Srbiji registrovan veterinarsku upotrebu, kao lek za kovid.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić rekao je danas za Euronews Srbija da ima informaciju da je jedan od lekara u toj zdravstvenoj ustanovi administrator Viber grupe koja promoviše "ivermektin" kao lek protiv korone i da smatra da je takvo delovanje "nedopustivo i sramno".

"Protiv tog doktora biće preduzete odgovarajuće mere. Da naglasim, on je to sprovodio i bio uključen u tu vrstu aktivnosti van svojih aktivnosti u KC Niš", rekao je Perišić. 

Euronews Srbija preneo je pre nekoliko dana da su se u jednoj od Viber grupa pojavile poruke koje se tiču upravo ivermektina. 

"Bolesna sam oko mesec dana, nisam se testirala i neću, a simptomi su stezanje u grudima, kašalj, niska temperatura koju čas imam, čas nemam, i malaksalost. Naručila sam tablete ivermektina koje su od 3mg, pa me zanima kako da ih pijem, koju dozu i koliko dugo", jedna je od poruka iz te grupe.

Organizacija koja je stojala iza ove Viber grupe zove se "Lekari i roditelji za nauku i etiku", a vakcine se na portalu te organizacije nazivaju "navodnim". Takođe, u ovoj Viber grupi se našla i pogrešna  informacija da je RFZO odobrio korišćenje ivermektina za ljude.

Za šta se koristi ivermektin?

Ivermektin se najčešće koristi za lečenje parazita kod životinja. Posebno proizvedeni lekovi za ljudsku upotrebu sa manjim dozama aktivne supstance se koriste protiv parazitarnih infekcija i za kožna oboljenja. U Srbiji, ivermektin je registrovan samo za veterinarsku upotrebu. 

Svetska zdravstvena organizacija je naglasila da ne postoje nikakvi dokazi da bi trebalo odobriti ivermektin za ljudsku upotrebu u svrhu lečenja koronavirusa, kao i da se preporučuje samo da se koristi u okviru kliničkih istraživanja.

Pojavila se informacija i da je u Indoneziji ivermektin odobren za ljude u svrhu lečenja protiv korone, međutim, tamošnje vlasti su opovrgle ovakve tvrdnje i saopštile da je zabranjeno kupiti ivermektin bez recepta.

Univerzitet u Oksfordu je uneo dodatnu zabunu, saopštenjem da testira ivermektin u lečenju koronavirusa, i da se na malom uzorku pokazalo kako davanje leka može smanjiti prisustvo virusa i trajanje simptoma kod nekih pacijenata sa blažim oblicima.

Komentari (0)

Srbija