Društvo

Pandemija dezinformacija - društvenim mrežama ponovo kruže priče o "leku protiv korone"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2021

-

15:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od početka pandemije koronavirusa, internetom kruže razne dezinformaicije o njegovom navodnom poreklu i uticaju na ljude. U poslednje vreme, na društvene mreže vratila se priča o ivermektinu, koji se često proglašava "lekom za koronu", mada ga u te svrhe nijedna organizacija nije odobrila.

O ivermektinu je među prvima u Srbiji pričao pulmolog Branimir Nestorović, dok su neki od internet-portala prenosili i kako ivermektin zaista ima lekovita dejstva kada je koronavirus u pitanju. Pre samo nekoliko dana, u jednoj od "antivakserskih" Viber grupa pojavila se poruka koja se tiče upravo ovog "leka".

"Bolesna sam oko mesec dana, nisam se testirala i neću, a simptomi su stezanje u grudima, kašalj, niska temperatura koju čas imam, čas nemam, i malaksalost. Naručila sam tablete ivermektina koje su od 3mg, pa me zanima kako da ih pijem, koju dozu i koliko dugo", napisala je jedna članica te grupe.

Organizacija koja stoji iza ove Viber grupe zove se "Lekari i roditelji za nauku i etiku", a vakcine se na portalu te organizacije nazivaju "navodnim". Takođe, u ovoj Viber grupi nalazi se i pogrešna informacija da je RFZO odobrio korišćenje ivermektina za ljude.

Za šta se koristi ivermektin?

Ivermektin se najčešće koristi za lečenje parazita kod životinja. Posebno proizvedeni lekovi za ljudsku upotrebu sa manjim dozama aktivne supstance se koriste protiv parazitarnih infekcija i za kožna oboljenja. U Srbiji, ivermektin je registrovan samo za veterinarsku upotrebu. 

Svetska zdravstvena organizacija je naglasila da ne postoje nikakvi dokazi da bi trebalo odobriti ivermektin za ljudsku upotrebu u svrhu lečenja koronavirusa, kao i da se preporučuje samo da se koristi u okviru kliničkih istraživanja.

Pojavila se informacija i da je u Indoneziji ivermektin odobren za ljude u svrhu lečenja protiv korone, međutim, tamošnje vlasti su opovrgle ovakve tvrdnje i saopštile da je zabranjeno kupiti ivermektin bez recepta.

Univerzitet u Oksfordu je uneo dodatnu zabunu, saopštenjem da testira ivermektin u lečenju koronavirusa, i da se na malom uzorku pokazalo kako davanje leka može smanjiti prisustvo virusa i trajanje simptoma kod nekih pacijenata sa blažim oblicima.

Komentari (0)

Srbija