Društvo

Vojvodina dobila angio salu jedinstvenu u zemlji i regionu

Komentari

Autor: Nataša Kovačev/Euronews Srbija

01/11/2021

-

18:56

Vojvodina dobila angio salu jedinstvenu u zemlji i regionu
Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine - Copyright Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

veličina teksta

Aa Aa

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prva je bolnica u Srbiji i regionu koja je dobila savremenu angio salu sa integrisanim sistemom za vizualizaciju morfologije i funkcionalnog značaja suženja koronarnih arterija, koji ujedno i redukuje zračenje u interventnoj sali. Kako je pojasnio direktor Instituta, dr Aleksandar Redžek, to će omogućiti sprovođenje najkompleksnijih intervencija u oblasti interventne kardiologije bez narušavanja zdravlja bolesnika i zdravstvenih radnika koji te intervencije sprovode. 

“Zahvaljujući ovakvom opremanju Instituta, u narednih mesec dana ćemo uraditi i prve intervencije ugradnje stenta u vratnim arterijama i ugradnje posebno dizajniranih stentova na aorti. Zajedničkim naporima došli smo do toga da više nemamo listu čekanja, već isključivo listu zakazivanja za planirane interventne procedure, a podsetiću vas da je do pre samo par godina hiljadu bolesnika bilo na listi čekanja”, rekao je dr Redžek i dodao da unapređenje rada interventnih centara u sekundarnim bolnicama u Vojvodini, poput Subotice, Sombora i Zrenjanina, daje jednaku šansu za lečenje akutnog infarkta miokarda svim građanima Vojvodine. 

Pored porasta učestalosti malignih bolesti, kardiovaskularne bolesti dana predstavljaju vodeći uzrok smrti u stanovništvu, naveo je direktor Instituta. 

“Akutni infarkt miokarda je odgovoran za najveći broj smrtnih ishoda. Na svakih deset minuta jedna osoba u Srbiji doživi akutni infarkt, što u prvi plan stavlja značaj ovog zdravstvenog problema. Proteklih godina su obezbeđena značajna sredstva za nabavku najsavremenije opreme koja Institut za kardiovaskularne bolesti stavlja rame uz rame sa najsavremenijim centrima u inostranstvu”, kaže dr Redžek. 

Nova angio sala, finansirana iz pokrajinskog budžeta, koštala je 62 miliona dinara. Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine trenutno su u funkciji ukupno četiri takve sale, a prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, u proteklih pet godina osposobljena je mreža angio sala u vojvođanskim bolnicama. 

“Radi ilustracije, pre samo pet ili šest godina, mi smo u celom sistemu imali, ovde na Institutu za kadriovaskularne bolesti, jednu ispravnu i jednu poluispravnu angio salu. Vrlo brzo smo uspeli da stvorimo čitav sistem, zapravo jednu mrežu angio sala – u Subotici, u Zrenjaninu, u Somboru, četiri ovde koje su sad trenutno u funkciji, zatim angio sale u Kliničkom centru Vojvodine i da zapravo dostignemo jedan novi standard, novi kvalitet u lečenju kardiovaskularnih pacijenata širom Vojvodine”, rekao je Mirović. 

Predsednik Pokrajinske vlade najavio je da će i u budžetu za 2022. godinu, koji je u pripremi, za zdravstvo biti opredeljeno blizu dve i po milijarde dinara. Do sada je, navodi, u oblast zdravstva Pokrajinska vlada uložila deset milijardi dinara.

Komentari (0)

Srbija