Društvo

Pašalić: Predložiću sankcije za napade na novinare koje će se odmah izvršavati

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

16:54

Pašalić: Predložiću sankcije za napade na novinare koje će se odmah izvršavati
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Novinari u Srbiji izloženi su brojnim pritiscima i raznim verbalnim i fizičkim napadima, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić i najavio da će predložiti da za takva dela budu uvedene prekršajne sankcije koje će se "izvršavati odmah".

"Insistiraću na proširenju kaznenih odredbi za verbalne i fizičke napade i pritiske na novinare i predložiću prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah, jer sam primetio da je neefikasnost u kažnjavanju uzrok novih napada", rekao je Pašalić i dodao da je broj napada na novinare tokom prošle godine povećan.

Pašalić je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, naveo da traži da se odgovorni za pretnje i napade na novinare strože kazne, kao i da se reše fizički napadi na njih i njihovu imovinu koji do danas nisu rešeni.

Kako je rekao, jedan od načina efikasnije zaštite novinare je formiranje jedinstvene platforme za zaštitu novinara od napada i pritisaka, koju je Zaštitnik građana inicirao.

"Platforma će ukazati na greške u načinu rada i propuste što će Zaštitniku građana dati mogućnost da inicira izmene aktuelnih propisa", kazao je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je tehnička izrada platforme završena i pozvao novinarska udruženja da Zaštitniku građana dostave sistematizovane podatke o napadima i pritiscima na novinare kako bi platforma što skorije bila dostupna javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija