Društvo

Predstavnici crkava i verkih zajednica traže da veronauka dobije status obaveznog izbornog predmeta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2021

-

14:33

Predstavnici crkava i verkih zajednica traže da veronauka dobije status obaveznog izbornog predmeta
spc.rs - Copyright spc.rs

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji predložili su da veronauka ponovo dobije status obaveznog izbornog predmeta, a veroučitelji stalna zaposlenja, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Saopštenje je usledilo posle skupa koji je juče organizovan na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, povodom 20 godina od obnove verske nastave u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Predstavnici crkava i verskih zajednica predlažu i da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava veronauke organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta, što je u Srbiji građansko vaspitanje.

"Da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši na početku 1. i na početku 5. razreda osnovnog obrazovanja, kao i na početku 1. razreda srednjeg obrazovanja, kao i da se zakonom predvidi da se roditelji, odnosno staratelji učenika osnovne škole, odnosno učenici srednje škole, opredeljuju između verske nastave i nastave alternativnog predmeta posle prve ili druge nedelje školske godine tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i nastavnika iz oba predmeta", jedan je od zahteva.

U nizu predloga, pominje se i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme, "što je u neraskidivoj vezi sa pravom crkve, odnosno verske zajednice da povuče iz nastave veroučiteljicu ili veroučitelja koji je na njen predlog imenovan ukoliko njen ili njegov rad u školi, ili postupci u zajednici izvan škole, nisu u saglasnosti sa verskim učenjem te crkve, odnosno verske zajednice".

Takođe, traži se i da crkve i verske zajednice imaju mogućnost da vrše samostalni nadzor nad ostvarivanjem verske nastave u pogledu njene saglasnosti sa sopstvenim verskim učenjem.

"Smatramo da celina preloženih rešenja predstavlja sveobuhvatan model koji u punoj meri obezbeđuje poštovanje pojedinačnih i kolektivnih verskih prava i pune ravnopravnosti svih građana u Srbiji, po ugledu na rešenja konfesionalne veronauke u Evropskoj uniji. Napominjemo da bi se samo zajedničkim radom državnih institucija i tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji na konačnom rešavanju problema sa položajem nastave veronauke, predavača i uređenja nadzora u obrazovnom sistemu Republike Srbije dugoročno doprinelo opštem dobru srpskog društva i prosvete", navodi se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija