Politika

LSV: Predlog patrijarha da veronauka bude redovan školski predmet u suprotnosti je sa Ustavom Srbije

Komentari

Autor: Fonet

04/11/2021

-

16:32

LSV: Predlog patrijarha da veronauka bude redovan školski predmet u suprotnosti je sa Ustavom Srbije
Nenad Čanak - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izrazila je danas duboko neslaganje sa predlogom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da bi veronauka trebalo da postane redovan školski predmet, a ne nastavni program i da veroučitelji dobiju status stalno zaposlenih.

Liga ocenjuje da je taj predlog u suprotnosti sa evropskom praksom i sekularnim vrednostima društva, a time i sa Ustavom Srbije.

"Ako bi se usvojio predlog patrijarha bili bi ugroženi temelji, cilj i smisao obrazovnog sistema, a to je razvoj samostalnog mišljenja i kritičkog promišljanja stvarnosti – što je osnov naučnog pogleda na svet", smatra LSV.

Kako se navodi u saopštenju, LSV će sa ostalim proevropskim subjektima i dalje istrajavati na doslednom poštovanju principa sekularnosti u društvu i odvojenosti crkve i države.

"Umesto želje da svoje veroučitelje, od kojih većina nema završen visoki stepen obrazovanja, protivno slovu zakona proizvede u stalno zaposlene nastavnike, pozivamo patrijarha Porfirija da se, u ime društvene brige i solidarnosti, založi da sve verske organizacije počnu da plaćaju porez", poručuju iz LSV.

Liga dalje navodi da veronauka, kao predmet oštro deli školsku decu i kao religijska dogma koja negira naučni pogled na svet i da mora biti izmeštena iz škola i dislocirana u crkve, gde bi svako ko to želi mogao da je pohađa. Takođe, pozivaju predsednika Srbije da ostane dosledan svojim nedavnim rečima: "Obaveza i najveći patriotizam je platiti porez. Iz tog poreza finansiramo škole, bolnice, domove zdravlja, puteve, penzije, plate u javnom sektoru".

Liga ističe kako "ne vidi razlog zašto se te predsednikove reči ne bi odnosile i na SPC", zaključuje se u saopštenju, koje potpisuje lider LSV Nenad Čanak.

Ranije danas, patrijarh Porfirije je povodom dve decenije od vraćanja verske nastave u škole, koju pohađa 450.000 đaka, ukazao da verska nastava treba da bude predmet, a ne nastavni program, kao i da svih 2.010 veroučitelja, iz sedam tradicionalnih verskih zajednica, mora imati rešen status - stalan posao.

 

Komentari (0)

Srbija