Društvo

"Pružili smo šansu virusu da se menja": Kakve su prognoze za dalji tok epidemije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, N. Z.

07/11/2021

-

18:09

"Pružili smo šansu virusu da se menja": Kakve su prognoze za dalji tok epidemije
"Pružili smo šansu virusu da se menja": Kakve su prognoze za dalji tok epidemije - Copyright Tanjug AP/AP Photo, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u oktobru zabeležen rekordan broj obolelih od koronavirusa u samo jednom mesecu, a broj preminulih nastavlja da raste na dnevnom nivou. Već tešku epidemiološku situaciju mogao bi dodatno da zakomplikuje novi "delta plus" soj ovog virusa, a epidemiolozi upozoravaju da smo šansu da sve smirimo vakcinacijom i poštovanjem epidemioloških mera možda propustili.

Samo u oktobru u zemlji je registrovano 200.760 slučajeva, a broj umrlih danima prelazi 60. Uz to, iz Hrvatske je u petak stigla vest da je zabeležen prvi slučaj "delta plus" soja, jače varijante delte, koja još nije zvanično potvrđena u Srbiji, ali koja će, epidemiolozi upozoravaju, sasvim sigurno stići i ovde.

"Kao što vidite, delta soj je veoma zarazan, a uskoro će nam doći i delta soj plus, zarazniji i od ovog", rekao je profesor doktor Branislav Tiodorović.

Scenario za dalje, bar prema njegovim rečima, nije optimističan, a stručnjaci navode da smo činjenicom da nismo uspeli da za kratko vreme masovno vakcinišemo stanovništvo virusu dali šansu.

Dva scenarija

Koliko su podaci za oktobar ove godine zabrinjavajući najbolje govori to što je prošle godine bilo potrebno devet meseci da bi se dostigla brojka od ukupno 200.000 zaraženih.

U oktobru je kovid, prema zvaničnim podacima, odneo 1.721 život. Poređenja radi, Srbija je ukupan broj od 1.700 preminulih dostigla početkom decembra prošle godine, što znači da je u oktobru od kovida umrlo isto ljudi kao u prvih devet meseci epidemije.

Oktobar je bio mesec i kada je Srbija zvanično prešla brojku od milion registrovanih slučajeva kovida – na kraju meseca ukupan broj je bio 1.142.749. 

Ali nije samo oktobar bio težak mesec. Korona već dugo bukti u Srbiji, te je i u septembru broj inficiranih bio izezuzetno visok – 179.056. Neslavni rekord epidemije sa 8.467 novozaraženih u jednom danu zabeležen je 28. septembra.

Faktora koji su doveli do ovakve situacije je, prema rečima epidemiologa, više - od nepoštovanja mera koje su na snazi, slabog odziva na vakcinaciju, organizovanja proslava, pa sve do povratka u kolektive.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Komandant VMC Karaburma Ivo Udovičić, rekao je gostujući na Euronews Srbija da je Srbija bila zemlja koja je počela vakcinaciju odličnim tempom i koja je bila primer svetu, ali, sve to je trajalo do leta.

"Manji broj zaraženih, vreme godišnjih odmora, slavlja, stadioni učinili su da se niko ne pridržava mera i naravno da je tada vakcinacija usporila. Umesto da i dalje promovišemo šta su protivepidemijske mere, nije bilo nikakve kontrole i, nažalost usporili smo sa vakcinacijom jer je usporila i kampanja. Trebalo je da nastavimo žestoku kampanju kako bismo pridobili one neodlučne", rekao je Udovičić.

Inače, doktor Branislav Tiodorović je gostujući na TV Prva upozorio na dva scenarija i rekao da će sve trajati "dok se očigledno svi ne zaraze".

"U junu sam govorio da postoje dva scenarija. Jedan je da moraju da se strogo poštuju mere i da ide kažnjavanje. Taj scenario je propao, a ostao ovaj drugi, masovno razboljevanje", rekao je on.

"Dali smo šansu virusu da se menja"

Srbija je na samom početku procesa masovne vakcinacije bila među prvima u svetu kada je reč o broju datih doza. Građanima je data mogućnost da biraju jednu od četiri dostupne vakcine, ali nakon prvobitnog "zamaha", došlo je do zastoja i u našoj zemlji je ukupan broj vakcinisanih nešto više od 50 odsto.

Kako je za Euronews Srbija rekla Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kontola nad pandemijom može da se uspostavi isključivo protivepidemijskim merama i vakcinacijom.

"Vakcinacija kao najbolja preventivna mera je bila mogućnost na samom početku godine kada je počeo proces vakcinacije, međutim s obzirom na to da nije sprovedena masovna vakcinacija u kratkom vremenskom periodu da smo pružili šansu virusu da se menja, da mutira i zato su se pojavile zabrinjavajuće varijante koje su samo povećavale obim epidemije, a nisu uspostavljale kontrole nad njom. U tom smislu, kombinacija i jednih i drugih mera je vrlo važna za uspostavljanje kontrole", rekla je ona.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Sa tim je saglasan i doktor Zoran Bekić, koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, koji je upozorio da je koronavirus "uvek ispred nas korak ili dva" i da smo za to "sami krivi, jer se nismo u dovoljnoj meri imunizovali, a ne pridržavamo se ni mera i propisa".

"Što virus bude duže cirkulisao, naravno da će se izmeniti i postajaće sve opasniji. Svaki idući soj postajaće sve gori i zato nije važno da li se on zove delta plus ili nekako drugačije", rekao je on i dodao da bi trebalo da se ugledamo na Portugal gde je 85 odsto vakcinisanih, preneo je Tanjug.

"Proces prirodnog razboljevanja traje predugo"

Tiodorović je na pitanje da li ima pretpostavku u kom smeru će se situacija odvijati rekao da više nije optimista kakav je bio. Dodao je da je broj preminulih katastrofalan, te da više nema osobe koja u svom okruženju nema osobu koja nije obolela.

Ponovio je da je rešenje vakcinacija, kao i da je prema najnovijim podacima potreban obuhvat od 80 odsto stanovništva.

Prema rečima stručnjaka, vakcina je ključ, a ako bi sve bilo prepušteno "prirodnom prokuživanju", to bi trajalo predugo.

Doktor Udovičić kaže da proces prirodnog razboljevanja traje previše dugo, te da virus za osam do deset godina može toliko mutirati da čak i oni koji su ga jednom preležali više neće biti imuni na njega.

"Dok ne steknemo globalni kolektivni imunitet dajemo prostor virusu. Virus obično mutira na spajku, tj. šiljku proteina koji je odgovoran za konekciju sa našim telom. Postoji opasnost da će se opet promeniti i da ćemo dobiti soj virusa prema kojem će vakcina biti manje efikasna, pa ćemo morati da pravimo novu", naveo je on.

Komentari (0)

Srbija