Aktuelno

Delta plus soj zabeležen u Hrvatskoj, epidemiolozi tvrde - virus je tu, pitanje je samo kada će biti potvrđen i u Srbiji

Komentari

Autor: BBC/Tanjug/Euronews Srbija, A. Todorović

06/11/2021

-

10:59

Delta plus soj zabeležen u Hrvatskoj, epidemiolozi tvrde - virus je tu, pitanje je samo kada će biti potvrđen i u Srbiji
Delta plus soj zabeležen u Hrvatskoj, epidemiolozi tvrde - virus je tu, pitanje je samo kada će biti potvrđen i u Srbiji - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić, Euronews Srbija, Tanjug AP, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Delta plus, jača varijanta delta soja virusa korona još nije zvanično potvrđena u Srbiji, ali je njegovo prisustvo potvrđeno u nama susednoj Hrvatskoj. Epidemiolozi navode da je ovaj soj verovatno prisutan i u Srbiji i da je pitanje dana kada će to biti potvrđeno.

Zamenica Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Ivana Pavić Šimetin potvrdila je da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj delta plus soja koronavirusa.

Komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić rekao je da za RTS da je ovaj soj "verovatno stigao i u Srbiju", ali i da imamo razloga za veliku zabrinutost, jer je delta plus soj mutirao na spajku, na delu gde ulazi u ćelije, i da je to mnogo zaraznija forma virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, slično tome, za javni servis je istakao da je novi, delta plus soj koronavirusa sigurno u celom regionu i da je nemoguće da je izolovan samo u Hrvatskoj, i da mislimo da se neće pojaviti u Srbiji.

"Virus je tu, samo je pitanje trenutka kada će dijagnostičari, kliničari, virusolozi, imunolozi reći da je tu i to zvanično potvrditi", rekao je Tiodorović.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

 

 

 

 

Sasvim je izvesno da će delta plus soj koronavirusa stići i do Srbije i da je samo pitanje vremena kada će se to desiti, rekao je za Euronews Srbija epidemiolog Zoran Radovanović.

Trenutno je, kako je nedavno za Euronews Srbija rekla profesorka Medicinskog fakulteta i član ica Kriznog štaba dr Tanja Jovanović delta soj 100 odsto zastupljen na teritoriji Srbije.

Moramo da se uozbiljimo

Tiodorović je još rekao i da je "potrebno preseći ovu situaciju", a smatra da je scenario sa oštrijim merama i povećanom vakcinacijom prevaziđen.

"Sada se nalazimo u težem scenariju, a to je prirodni tok. To znači obolevaju svi, zaražavaju se svi. Među njima najteži slučajevi stižu u kovid bolnice", objasnio je Tiodorović.

Naglasio je da su lekari za to da kovid propusnice važe za sve oblasti, osim za snabdevanje hranom, lekovima i gorivom.

"Ali šta možemo uraditi sa jednom utakmicom Zvezde na kojoj je bio prepun stadion. Mislim da je nerealno. Treba biti objektivan, poći od toga šta će narod prihvatiti, a narod mnogo toga ne prihvata, ne samo oni koji su nevakcinisani ili antivakseri, nego i ostali. Mnogo toga zavisi od toga koliko možemo da obezbedimo resurse koji će kontrolisati mere", poručio je Branislav Tiodorović.

Delta plus opasniji od delta soja

Zoran Radovanović je upozorio da je delta plus opasnija varijanta delta soja virusa.

"Po dosadašnjim izveštajima on je  neprijatniji od delta soja. To je sve isti virus, a nama ostaje da se čuvamo još više nego dosad. Potrebno je da se vakcinišemo. Da je virus ostao na soju koji je potekao iz Vuhana vakcine bi svakako mnogo više štitile, ali i sa delta sojem vakcine su desetostruko smanjivale rizik od ozbiljnih ishoda. Vakcine su dragoceno oružje, dok delta plus soj virusa može malo da smanji efikasnost vakcina, ali ne bitno", istakao je epidemiolog Radovanović za Euronews Srbija. 

Euronews Srbija

 

On je objasnio da će vakcina da nas štiti i od delta plus soja, ali u malo manjem procentu.

Navodi da će se dolaskom delta plus soja češće dešavati da se zaraze osobe koje su primile dve doze, ali da je neuporedivo verovatnije da će imati blažu kliničku sliku. 

"Vakcinisani ako se zaraze delta plus sojem u većini slučajeva neće imati potrebe da idu u bolnicu jer ih vakcina dovoljno štiti. Ko je primio dve doze, nije loše da primi i treću. Ali moraju se poštovati sve epidemiološke mere jer vakcina ni protiv delta soja virusa nije potpuno štitila. Potrebno je držati odstojanje, nositi maske i izbegavati grupne skupove", savet je epidemiologa Zorana Radovanovića. 

Kon: Nova varijanta kovida 10 odsto zaraznija

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je delta plus soj tek 10-ak odsto zarazniji od delta soja, ali i da bi svakako mutacije virusa i njegovo širenje bile sporije uz veću vakcinisanost.

Kon je za Tanjug rekao da je delta plus podvarijanta delta soja, koji ima oko 10-ak odsto veću prenosivost, te da to ne bi trebalo posebno da se oseti u broju zaraženih.

"Video sam novinske napise koji su potpuno neistiniti. Bitno je da treba shvatiti da je virus tu i da traži načine da opstane. Uz činjenicu da nemamo visok stepen vakcinisanosti, to znači da će se on širiti i dalje. Da imamo veću vakcinisanost, te promene bile daleko sporije i onda bi i efektivnost vakcina bila veća", rekao je Kon.

Dodaje da nema dileme da je, ukoliko već nije među nama, samo pitanje dana kada će se delta plus soj otkriti i kod nas rutinskom kontrolom, a ističe i da za sada nije jasno uočena povećana virulencija sa pojavom novih varijanti - odnosno povećana sposobnost sojeva da izazivaju bolest.

Korona je uvek korak ispred - sami smo krivi

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu dr Zoran Bekić upozorava da je korona virus uvek isped nas korak ili dva i da smo zato sami krivi, jer se nismo u dovoljnoj broju imunizovali, a ne pridržavamo se ni mera i propisa.

"Što virus bude duže cirkulisao, naravno da će se izmeniti i postajaće sve opasniji. Svaki idući soj postajaće sve gori i zato nije važno da li se on zove delta plus ili nekako drugačije", rekao je Bekić.

Poručio je da je mnogo bolje da se ugledamo na Portugal, gde je 85 odsto vakcinisanih, pa se polako vraćaju normalnom životu.

"Razlika između svih stvari koje mi volimo u životu i nekih vrlo ružnih je - vakcinacija. Bolje da se okrenemo životu i zdravom razumu, a da zaboravimo teorije zavere, i da ne odlažemo nešto što je neophodno učiniti", rekao je Bekić.

Šta treba da znamo o mutacijama kovida 19

Novi mutirani oblik koronavirusa mogao bi brže i lakše da se širi od običnog delta soja, saopštili su britanski stručnjaci.

Mutaciju delta varijante prate zdravstveni zvaničnici jer najnoviji podaci ukazuju na to da šest odsto svih genetski sekvenciranih slučajeva pripada novom soju, prenosi BBC.

Soj AY.4.2, koji neki nazivaju i "delta plus", prvo je otkriven u Velikoj Britaniji kao jedna od 45 podvrsta delte, a prema Univerzitetu Koledž London, novi soj je možda 10 do 15 odsto zarazniji nego originalni delta soj.

pixabay

 

"Ova podvrsta je postala sve češća u Velikoj Britaniji poslednjih meseci, a postoje i neki dokazi da možemo imati povećanu stopu rasta zaraženih", saopštila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Iako bi AY.4.2 mogao da bude najzarazniji soj koronavirusa od početka pandemije, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će on uspeti u većoj meri da izbegne dejstvo trenutnih vakcina.

"Savet za javno zdravlje je isti za sve trenutne varijante. Vakcinišite se i javite se za treću ili dodatnu dozu čim steknete uslov za to. Nastavite da budete oprezni. Nosite masku u zatvorenim prostorima i, kada se sastajete sa ljudima u zatvorenom, otvorite prozore i vrata da biste provetrili prostoriju.

Ako imate simptome uradite PCR test i izolujte se kod kuće dok ne dobijete negativan rezultat", rekla je dr Dženi Haris, izvršna direktorka UKHSA. 

Lakša prenosivost ne znači i veću opasnost

Doktor Len Horovic, specijalista za plućne bolesti u bolnici Lenoks Hil u Njujorku, rekao je da biti "prenosiviji" ne znači i "opasniji".

On je objasnio da to jednostavno znači da je period inkubacije virusa kraći i da se stoga može brže prenositi i lakše širiti.

Dr Horovic je takođe potvrdio za Heltlajn da je malo verovatno da varijanta AY.4.2 može izbeći trenutne vakcine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija