Društvo

Medicinski fakultet reagovao zbog ivermektina: Lek ne može da se koristi ni u lečenju ni u prevenciji kovida

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2021

-

12:16

Medicinski fakultet reagovao zbog ivermektina: Lek ne može da se koristi ni u lečenju ni u prevenciji kovida
Ivermektin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu reagovao je saopštenjem zbogm, kako se navodi,  brojnih infomacija koji su se u poslednje vreme pojavljivale u vezi sa lekom "ivermektin". Kako su naglasili, ne postoji opravdanje za primenu ovog leka, kako u lečenju, tako i u prevenciji COVID-19.

"Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata 'Ivermektin' u lečenju Covid-19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje", stoji u saopštenju fakulteta.

Oni su javnosti predstavili eskpertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Iz Klinike za infektivne i tropske bolesti navode su da je lek "ivermektin" u javnosti poznat kao lek protiv parazita, čija je upotreba uglavnom ograničena na lečenje tropskih parazitoza, ali da se koristi i u retkim dermatološkim indikacijama. Australijske grupe istraživača su inicijalno saopštile da ovaj lek može imati efekat suzbijanja širenja koronavirusa, međutim, samo u laboratorijskim uslovima i u onim količinama koje do sada nisu primenjivane ni kod ljudi, ni kod životinja.

"Do sada sprovedene kliničke studije koje ispunjavaju bar minimum kriterijuma objektivnosti o efikasnosti i sigurnosti, nisu pokazale efikasnost ivermektina, kako u lečenju tako i u prevenciji COVID-19. Vodeće svetske institucije, kao što su FDA, EMA, SZO i CDC izdale su zvanična pisma i upozorenja da se ovaj lek ne koristi u lečenju COVID-19, počevši od aprila 2020. godine.

"Doze u istraživanju i do 100 puta veće"

Takođe, naveli su i da se lek ne nalazi ni u jednom objavljenom terapijskom protokolu bilo koje zemlje, a da je u svetu zabeleženo više toksičnih posledica ivermektina.

"Shodno gore navedenom, u ovom trenutku naosnovu najpouzdanijih, relevantnih informacija, ne postoji opravdanje za primenu ovog leka, kako u lečenju, tako i u prevenciji COVID-19", zaključuju iz Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju je istovetan ovom - oni navode samo malo više detalja o istraživanju australijskih naučnika, dodajući da su doze ivermektina koje su tamo primenjivane u laboratorijskim uslovima i do 100 puta veće od onih koje su dozvoljene za humanu upotrebu.

Institut se takođe poziva na preporuke vodećih svetskih zdravstvenih udruženja, agencija i organizacija, zaključujući da ivermektin ne bi trebalo primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije koronavirusom.

Viber grupa o ivermektinu

Od početka pandemije koronavirusa, internetom kruže razne dezinformaicije o njegovom navodnom poreklu i uticaju na ljude. U poslednje vreme, na društvene mreže vratila se priča o ivermektinu, koji se često proglašava "lekom za koronu", mada ga u te svrhe nijedna organizacija nije odobrila.

Nedavno se i u Srbiji, u jednoj od "antivakserskih" Viber grupa pojavila poruka koja se tiče upravo ovog "leka".

"Bolesna sam oko mesec dana, nisam se testirala i neću, a simptomi su stezanje u grudima, kašalj, niska temperatura koju čas imam, čas nemam, i malaksalost. Naručila sam tablete ivermektina koje su od 3mg, pa me zanima kako da ih pijem, koju dozu i koliko dugo", napisala je jedna članica te grupe.

Organizacija koja stoji iza ove Viber grupe zove se "Lekari i roditelji za nauku i etiku", a vakcine se na portalu te organizacije nazivaju "navodnim". Takođe, u ovoj Viber grupi nalazi se i pogrešna informacija da je RFZO odobrio korišćenje ivermektina za ljude.

I lekari članovi

Iz Viber grupe, koja je u međuvremenu promenila ime, nakon saopštenja Medicinskog fakulteta izašla je Valentina Arsić Arsenijević, redovna profesorka na ovom fakultetu.

Takođe, zbog članstva u ovoj Viber grupi, prof. dr Bojko Bjelaković iz Niša razrešen je nedavno dužnosti načelnika Odeljenja za kardiologiju Klinike za dečje i interne bolesti UKC Niš.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić rekao je za Euronews Srbija da ima informaciju da je jedan od lekara u toj zdravstvenoj ustanovi administrator Viber grupe koja promoviše "ivermektin" kao lek protiv korone i da smatra da je takvo delovanje "nedopustivo i sramno".

"Protiv tog doktora biće preduzete odgovarajuće mere. Da naglasim, on je to sprovodio i bio uključen u tu vrstu aktivnosti van svojih aktivnosti u KC Niš", rekao je Perišić. 

Već ranije su stručnjaci upozoravali da se rezultati antivakserskih stavova pojedinih lekara, pa i profesora medicinskog fakulteta, sada vide u kovid bolnicama. 

Zbog toga je Ministarstvo zdravlja objavilo broj telefona na koji građani mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija